De Tijd en Knack winnen prijzen voor onderzoeksjournalistiek

De krant De Tijd en het weekblad Knack zijn bekroond bij de uitreiking van de De Loep 2017, de prijzen voor onderzoeksjournalistiek van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). De prijzenen werden vrijdagavond overhandigd in Amsterdam.

De Loep wordt elk jaar uitgereikt aan journalisten die zich hebben onderscheiden met opmerkelijke publicaties, uitzendingen en digitale dossiers. Nieuw dit jaar zijn afzonderlijke categoriën voor opsporende, controlerende en signalerende onderzoeksjournalistiek. Daarnaast is er een aanmoedigingsprijs voor journalistiek talent tot en met 30 jaar.

Lars Bové van De Tijd en Kristof Clerix van Knack wonnen samen met vijf collega's van de Nederlandse kranten Het Financieele Dagblad en Trouw in de categorie opsporende onderzoeksjournalistiek voor het dossier van de "Panama Papers". Volgens de jury toonden de journalisten "grondig onderzoekswerk op een zeer moeilijk terrein" en toont het dossier "de toegevoegde waarde van internationale samenwerking" aan.

Bové viel samen met zijn De Tijd-collega's Stijn Debrouwere en Tobe Steel ook in de prijzen bij de signalerende onderzoeksjournalistiek voor "Airbnb unlocked", een doorlichting van het onlineverhuurplatform. "Door op een slimme manier gebruik te maken van informatie van de site van Airbnb slagen de journalisten erin feiten boven tafel te krijgen die Airbnb zelf liever geheim wil houden", luidt het oordeel van de jury.

In totaal kreeg de VVOJ inzendingen van 122 onderzoeksjournalisten, waarvan er 88 Nederlands, 34 Vlaams en 2 Vlaams-Nederlands waren. Voor de aanmoedigingsprijs waren ook nog Femke van Garderen en Sara Vandekerckhove van De Morgen voor "Het grote psychiatrierapport" en Richard Kirimba en Elien Spillebeen voor de Canvas-docureeks "Beni Files" genomineerd. Ze grepen echter naast De Loep.

Meest gelezen