AFP ImageForum

Facebook schorst bedrijf dat rol zou gespeeld hebben bij beïnvloeding brexit-stemmers

De sociaalnetwerksite Facebook heeft het data-analysebedrijf AggregateIQ van zijn platform geschorst. Die onderneming wordt ervan verdacht een belangrijke rol te hebben gespeeld bij het referendum over de brexit, het Britse vertrek uit de Europese Unie.

Volgens een woordvoerder van Facebook wordt AggregateIQ geschorst wegens mogelijke banden met Cambridge Analytica, de dataonderzoeker die zonder toestemming privégegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers zou hebben aangewend voor politieke doeleinden. De link tussen de ondernemingen verliep via SCL, de moedermaatschappij van Cambridge Analytica.

Beide bedrijven zouden volgens klokkenluider Christopher Wylie, een gewezen werknemer van Cambridge Analytica, ook hebben samengewerkt in de aanloop naar de brexit-stemming. De voorstanders van een Brits vertrek uit de Unie zouden miljoenen ponden aan AggregateIQ hebben gegeven. Op die manier konden ze ook het uitgavenplafond voor de campagne omzeilen.

Meest gelezen