Photoshot. All rights reserved.

Freejazzpionier Cecil Taylor overleden

Cecil Percival Taylor is overleden. Hij was een Amerikaanse pianist en dichter. Hoewel hij klassiek geschoold was, wordt hij aanzien als een van de freejazzpioniers. Taylor werd 89. 

Zijn speelwijze was steeds boordevol energie, zeer fysiek, met complexe geïmproviseerde klanken waarin "clusters" en ingewikkelde polyritmiek kind aan huis waren. Zijn techniek werd vaak omschreven als "percussie op 88-stemmige drums", refererend naar het aantal toetsen op een doorsnee piano. Zijn concerten waren echte "improvisatie-marathons".

Taylor was het enige kind van een familie uit de middenklasse, met een moeder die hem voortdurend aanmoedigde om zijn talent te ontwikkelen. Hij begon met piano-spelen op 6-jarige leeftijd en studeerde later aan het New York College of Music en het New England Conservatory, waar hij in contact kwam met het werk van Stravinsky, Bartók, Stockhausen en Elliott Carter.

In 1955 begon hij samen te spelen met saxspeler Steve Lacy, bassist Buell Neidlinger en drummer Dennis Charles. Zijn eerste plaat, "Jazz advance", met Lacy, werd uitgebracht in 1956. Later speelde hij nog met artiesten zoals John Coltrane, Max Roach, Han Bennink, Evan Parker, maar vooral met saxspeler Jimmy Lyons en drummer Sunny Murray ( later ook Andrew Cyrille). Lyons speelde meer "traditioneel", waardoor hun muziek, met een Cecil Taylor die volop onbekend terrein aan het ontginnen was, toch nog onder de noemer "jazz" kon geklasseerd worden.

Wegens zijn radicale en compromisloze benadering was Taylor niet bepaald een graag geziene gast in de traditionele jazz-clubs. Hij voorzag in zijn levensonderhoud als bordenwasser en arbeider in een droogkuisbedrijf. Tijdens zijn eerste "officiële" concert lachtte het aanwezige publiek hem uit, waardoor de promotor de voorziene volgende concerten annuleerde, een patroon dat zich in zijn beginperiode wel vaker herhaalde.

Hij werkte vaak samen met de danswereld. Zijn speelstijl vergeleek hij trouwens met de sprongen die een danser maakte.

Ook was hij een dichter. Hij integreerde vaak zijn gedichten in zijn optredens en ze stonden ook vaak op de hoesteksten van zijn platen. Op "Chinampas" uit 1987 kan je hem zijn gedichten horen voordragen, terwijl hij zichzelf op percussie begeleidt.

Hij kon in gesprekken ook zeer gevat uit de hoek komen. Toen een jazz-impressario aan Taylor beloofde dat hij een ster van hem kon maken, op voorwaarde dat hij zijn speelstijl zou aanpassen, antwoordde Taylor dat zijn moeder hem al het ganse firmament aan sterren had laten zien en, als hij dan toch niet mocht spelen zoals hij wou, hij evengoed borden kon blijven afwassen. Een andere keer, toen een journalist hem vroeg of hij misschien homoseksueel was ( "Are you gay?"), vroeg hij op zijn beurt of men nu werkelijk dacht dat zijn persoonlijkheid kon vervat worden in een stompzinnig drieletterwoord. Cecil Taylor overleed op 5 april op 89-jarige leeftijd.

Meest gelezen