Harnas van Russell Crowe uit "Gladiator" haalt 80.000 euro op "scheidingsveiling"

Op een veiling in Sydney is het harnas dat Russell Crowe in de film "Gladiator" droeg voor bijna 80.000 euro onder de hamer gegaan. De Nieuw-Zeelandse acteur verkocht het ding omdat hij gaat scheiden.

"My name is Maximus Decimus Meridius, commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions, loyal servant to the true emperor, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next." 

Het is een van de meest beklijvende zinnen die Russell Crowe in "Gladiator" uitspreekt (zie fragment boven), de film van Ridley Scott uit 2000 waarvoor de Nieuw-Zeelandse acteur een jaar later de Oscar voor beste acteur won. 

Het iconische harnas dat hij in die scène (en in vele andere) draagt, is vandaag in Sydney onder de hamer gegaan. Vooraf dacht veilinghuis Sotheby's Australia dat het tussen de 20.000 en 30.000 Australische dollar zou opbrengen, maar uiteindelijk is afgeklokt op liefst 125.000 Australische dollar of bijna 80.000 euro.

AAP Image

"The art of divorce"

De veiling vond plaats onder de opmerkelijke noemer "The art of divorce" ("De kunst van scheiden"). Crowe en zijn echtgenote Danielle Spencer zijn in een echtscheiding verwikkeld en als onderdeel van de boedelscheiding ging hij akkoord om tal van memorabilia uit zijn acteercarrière te verkopen.

Naast het harnas is ook een replica van een Romeinse strijdwagen uit "Gladiator" van eigenaar gewisseld. Dit attribuut was vooraf gewaardeerd op 10.000 Australische dollar, maar bracht uiteindelijk 65.000 Australische dollar (40.000 euro) op. Verschillende andere items gingen eveneens voor hoge prijzen de deur uit.

AAP Image

Viool

Het duurste stuk op de veiling was een viool van Leandro Bislach die Crowe bespeelde tijdens de opnames van "Master and commander" uit 2003. Het instrument bracht 135.000 Australische dollar (ruim 84.000 euro) in het laatje.

Net vandaag is Crowe jarig. Hij is 54. 7 april is ook de dag waarop hij in 2003 met Spencer trouwde. Toch liet hij het niet aan zijn hart komen. In de marge van de veiling zong zangeres Alisa Nasteski "Happy birthday" voor hem en het publiek trakteerde hem op enkele hoera's.

Meest gelezen