Videospeler inladen...

Nieuwe Amerikaanse sancties viseren trouwe medestanders Poetin

De VS zet 24 Russische zakenmensen en regeringsfunctionarissen op een zwarte lijst. Het gaat om sommige van de rijkste en machtigste mensen in Rusland, die vaak dicht bij president Poetin staan. De administratie van president Trump wil het Kremlin straffen voor "het groeiend aantal boosaardige activiteiten van Rusland in de wereld".

Op de nieuwe zwarte lijst staan niet de minsten: rijke zakenmensen en trouwe medestanders van Poetin zoals Oleg Deripaska, de baas van gasbedrijf Gazprom Aleksej Miller en Igor Rotenberg, zakenman en zoon van Poetin steenrijke judopartner Arkadi Rotenberg. Maar ook de vroegere lijfwacht van Poetin, die nu gouverneur is, staat op de lijst, net als de schoonzoon van de Russische president.

Trump wil laten zien dat "niemand harder is voor Rusland, dan wij". En deze sancties zijn daar een voorbeeld van. De zakenmensen op de lijst zouden volgens de VS profiteren van het 'corrupte systeem' van president Poetin. Tegoeden van de geviseerde Russen in de VS worden bevroren, en het is verboden voor Amerikanen om zaken te doen met hen.

De VS wil met de sancties de Russische economie raken.

'Boosaardige activiteiten'

Washington wil Moskou niet voor één specifiek vergrijp straffen, maar voor een aaneenschakeling van 'boosaardige activiteiten' in de wereld. De administratie van Trump heeft het ondermeer over de annexatie van de Krim door Rusland, de steun aan het regime van president Assad in Syrië en de 'kwaadaardige' cyberactiviteiten van Rusland.

De sancties zijn geen gevolg van de vergiftiging van de vroegere Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter in Salisbury, in Engeland. De wet die opriep tot dit soort maatregelen werd al vorige zomer door het Congres goedgekeurd. Maar ongetwijfeld zullen de nieuwe sancties effect hebben op de al barslechte relaties tussen het Westen en Rusland.

De voorbije weken werden langs beide kanten tientallen diplomaten het land uitgezet en werden consulaten gesloten.

Rusland zal hard reageren

Rusland is misnoegd over de nieuwe sancties en belooft dat het hard zal reageren. "We zullen deze en en geen enkele anti-Russische aanval onbeantwoord laten," zegt het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken. "En we raden Washington aan om snel de illusie te laten varen dat ze met ons kunnen praten in de taal van sancties." Moskou laat ook weten dat de getroffen bedrijven kunnen rekenen op staatssteun.

Meest gelezen