Videospeler inladen...

Eerste plastic attack in Brussel: "We zijn een absurde plasticcultuur aan het worden"

In een Delhaizewinkel op de Anspachlaan in Brussel vond vanmiddag de eerste "plastic attack" plaats: nadat milieuactivisten hun inkopen hadden gedaan, lieten ze de plastic verpakkingen van hun producten -vreedzaam- achter in de winkel. "We zijn een absurde plasticcultuur aan het worden", zei de organisatie over de actie in "De ochtend". Retailexpert Jorg Snoeck is echter niet te vinden voor de actie, hij vindt dat één groep, namelijk de supermarkten, wordt gestigmatiseerd.

Er waren twee manieren om deel te nemen aan de plastic attack in Brussel, legt Joke van Plastic Attack uit. "Je kan actief deelnemen door alle plastic van je aankopen te verwijderen en in je winkelkarretje te verzamelen. Dat winkelkarretje geef je dan aan een medewerker van de supermarkt. Maar je kan evengoed "plasticvermijdend" gaan winkelen en geen producten met plastic aankopen."

De actie is nodig, klinkt het bij de organsiatie. "Het is een absurde plasticcultuur aan het worden. We moeten allemaal onze levensstijl aanpassen." Hoe doen we dat dan? "Je kan dat doen door geen plastic zakken meer te vragen bij een winkelbezoek, door in verpakkingsvrije winkels te gaan winkelen, door geen ballonnen meer te laten vliegen en door gewoon bewuster om te gaan met de plastic cultuur."

Retailexpert bij Retail Detail Jorg Snoeck vindt de actie echter heel stigmatiserend. "We zitten in een maatschappij die op alles met een vergrootglas zit. We kennen allemaal die plastic soep, dat zie je ook op je tijdslijn van Facebook passeren en uiteindelijk willen we nu een schuldige aanwijzen. Het is wel degelijk onze morele plicht om voor onze planeet te zorgen, maar laten we nu niet één groep stigmatiseren. Het is uiteindelijk de consument die de plastic verpakkingen op de straat gooit." Snoeck pleit er dan ook voor om de supermarkten, de producenten en de consumenten aan tafel te laten zitten. 

Bij Plastic Attack benadrukken ze dat ze de supermarkten niet kop van Jut willen maken. "We willen niet met de vinger wijzen, we willen eerder gaan samen werken."

Plastic afval: enkele cijfers op een rijtje

Videospeler inladen...

Meest gelezen