Videospeler inladen...

Puigdemont wil na afhandeling Duitse procedure terug naar België

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is van plan om naar België terug te keren, zodra de gerechtelijke procedure in Duitsland tegen hem is afgerond.

Puigdemont gaf vandaag een persconferentie in Berlijn. Hij is sinds gisteren weer een vrij man, onder voorwaarden weliswaar. De 55-jarige Puigdemont werd op 25 maart, op basis van een Europees aanhoudingsbevel van Spanje, opgepakt nadat hij met de wagen de Deens-Duitse grens was overgestoken. Puigdemont was toen onderweg van Finland naar ons land, waar hij in ballingschap verblijft.

Puigdemont zit dus niet meer in de cel, maar hij moet wel in Duitsland blijven tot de gerechtelijke instanties in dat land zich ten gronde uitgesproken hebben over zijn mogelijke overlevering aan Spanje.
Zolang die gerechtelijke procedure aan de gang is, zal Puigdemont in Duitsland blijven, zo maakte hij vandaag duidelijk.

Maar wanneer de uitspraak in zijn voordeel uitvalt, is hij van plan om terug te keren naar België. Puigdemont wil "zijn activiteiten in ballingschap" in ons land hervatten.

Jordi Sanchez opnieuw kandidaat

In Catalonië zelf hebben de pro-onafhankelijkheidspartijen intussen opnieuw Jordi Sanchez voorgedragen als kandidaat om minister-president te worden. Sanchez stond bij de laatste verkiezingen op de lijst van Puigdemont.

Maar Sanchez zit al zes maanden in de cel. Een maand geleden is hij ook al eens voorgedragen om minister-president te worden, maar dat mislukte omdat hij geen verlof kreeg uit de gevangenis. Eind volgende maand moet Catalonië een nieuwe minister-president hebben, of er komen nieuwe verkiezingen.

Meest gelezen