Videospeler inladen...

30 jaar geleden lieten rokers de sigaret 24 uur links liggen

Op 7 april 1988 vindt de Werelddag zonder roken plaats, dit in de aanloop naar de 1e Werelddag zonder tabak. "Het Journaal" spreekt die dag met het Tabakspreventiecomité én met de Federatie van de Tabaksnijverheid, met enkele hallucinante uitspraken tot gevolg. 

Sinds 1988 is 31 mei elk jaar de zogenoemde Werelddag zonder tabak, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Al op 7 april 1988 organiseert de WHO een Werelddag zonder roken om rokers aan te sporen 24 uur lang niet te roken. Vandaag is dat precies 30 jaar geleden. 

"Het Journaal" schenkt die dag uitgebreid aandacht aan de Werelddag zonder roken. Die stelt rokende vrouwen centraal, een fenomeen dat dan relatief nieuw is en gestaag groeit.

In de reportage vraagt het Tabakspreventiecomité onder meer een verbod op tabaksreclame omdat die vooral op jongeren is gericht. Sinds de eeuwwisseling is dat verbod gestaagd ingevoerd.

Guy Dumoulin van de Federatie van de Tabaksnijverheid wil op 7 april 1988 nog niet van zo'n verbod weten. "We zullen ons er als industrie bij neerleggen, de dag dat een causaal verband wordt gelegd tussen roken en bepaalde gezondheidsproblemen", zegt hij.

"Dat causaal verband is nog nooit gelegd, nergens in de wereld, wat men ook mag zeggen. Er zijn enkel bepaalde associaties gemaakt die van epidemiologische studies zijn afgeleid."

Meest gelezen