Videospeler inladen...

Voertuig rijdt in op mensen in Duitse stad Münster: 3 doden en 20 gewonden, "dader had psychische problemen"

In de Duitse stad Münster is zaterdagmiddag een bestelwagen ingereden op een terras van een café. Daarbij zijn 2 doden gevallen. De bestuurder van het voertuig heeft vervolgens zelfmoord gepleegd. Het gaat om een Duitse veertiger, die volgens Duitse media psychische problemen had. Er zou voorlopig niets op terreur wijzen. 

Eerder was er sprake van 4 doden, maar de minister van Binnenlandse Zaken van de regio Noordrijn-Westfalen heeft dat nu bijgesteld naar 3 (2 mensen die op het terras zaten en de bestuurder). Van de 20 gewonden zijn er 6 zwaargewond.

De dader is een Duitser van achter in de veertig, die psychologische problemen had. "Volgens het onderzoek is het een Duits staatsburger en geen vluchteling zoals weleens is beweerd", zegt Herbert Reul de minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen. "Uit niets blijkt dat hij een moslimachtergrond heeft. We moeten het verdere verloop van het onderzoek afwachten."

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

De woning van de dader werd gisteren doorzocht, en volgens het persagentschap DPA vonden agenten er onder meer krachtig vuurwerk en een onbruikbaar gemaakte kalasjnikov.

"Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen over een mogelijk motief voor de daad", zegt de Duitse procureur-generaal Martin Botzenhardt. Autoriteiten benadrukken wel dat ze een aanslag zoals in Berlijn (een man reed in 2016 met een vrachtwagen in op een kerstmarkt) uitsluiten. Getuigen wordt gevraagd om alle nuttige informatie en beeldmateriaal te delen met de politie.

Lees verder onder de tweet

Verschrikkelijk

Duits bondskanselier Angela Merkel meldt "diep geschokt te zijn door de verschrikkelijke gebeurtenissen in Münster". "Al het mogelijke wordt gedaan om deze daad op te helderen en om de slachtoffers en hun naasten bij te staan."

Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zegt "te rouwen met Münster". "Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun familieleden. Mijn grote dank naar al wie tijdens deze moeilijke momenten hulp biedt. Ik wens hen en de gewonden veel sterkte."

De Russische president Poetin vraagt op zijn beurt aan Merkel om zijn "oprechte deelneming" over te maken aan de naasten van de slachtoffers. Hij wenst hen ook "een spoedig herstel". Ook de Amerikaanse president Trump wenste de gewonden een goed herstel toe en veroordeelde ten slotte de "laffe daad".

Meest gelezen