3 opmerkelijke uitspraken van Spielberg over "E.T.", "Jurassic park" en "Citizen Kane"

In een interview met de BBC heeft Steven Spielberg teruggeblikt op verschillende iconische films. Daarbij vertelde hij enkele opmerkelijke weetjes over "E.T.", "Jurassic park" en "Citizen Kane".

1. "E.T." (1982)

"Ik herinner me de eetgeluiden van E.T.", vertelt Spielberg in het interview over zijn film over het buitenaardse wezen. In 1 scène eet E.T. fruit in de kamer van Elliott en voor de bijhorende kauwgeluiden experimenteerde de regisseur hoogst persoonlijk. "Ik heb een hele dag zachte en sappige, maar ook krokante groenten gegeten die een interessant geluid gaven. Ik haatte die dag, ik had zelfs een spuugemmer."

De hoofdrolspelers in "E.T." waren kinderen en daar hield Spielberg rekening mee. "Ik heb alle scènes chronologisch opgenomen omdat ik dacht dat de kinderen de draaidagen anders niet zouden begrijpen. Toen ze op het einde van de opnames afscheid namen van E.T., namen ze eigenlijk afscheid van elkaar. Hun tranen waren die van kinderen op de laatste dag van een zomerkamp."

2. "Jurassic park" (1993)

Spielberg bevestigt in het interview dat de dinosaurus die Nedry (Wayne Knight) in zijn film "Jurassic park" klein krijgt, een verzinsel was. "Die dinosaurus heb ik uitgevonden", zegt hij. "Ik wou een dinosaurus die gif spoot en daarbij een waaier opzette die bovendien schudde. Ik heb hier geen spijt van, maar die dinosaurus is meer fictie dan wetenschap."

3. "Citizen Kane" (1941)

De collectie van memorabilia van films van Spielberg, blijkt een uniek stuk te bevatten: de slee van Rosebud uit "Citizen Kane" van Orson Welles. "Voor die film waren 3 sleeën gemaakt om op het einde te verbranden", zegt hij. "Welles was na de 2e slee tevreden met de opnames en de 3e slee belandde in een opslagruimte van filmstudio RKO."

"Ik heb de slee in het midden van de jaren 80 op een veiling bij Sotheby's gekocht. Uiteindelijk moet het ding in het museum van de Academy of Motion Picture Arts & Sciences terechtkomen. Daar hoort het thuis." 

Meest gelezen