Artisjokken drijven wig tussen Joden in Rome en Israël

Het zit er bovenarms op tussen de Joodse gemeenschap in Rome en de hoogste Joodse geestelijken van Israël. De reden? Een eeuwenoud gerecht op basis van artisjokken.

"Carciofi alla giudia" of "artisjokken op z'n Joods": al honderden jaren is het een culinaire specialiteit van de Joodse gemeenschap in Rome, maar sinds kort is de groente de inzet van een conflict met het zogenoemde rabbinaat van Israël, de hoogste Joodse geestelijken van het land.

Zij dreigen met een verbod op de import van "Carciofi alla giudia" omdat de artisjokken volgens hen niet koosjer zijn en dus niet aan de Joodse voedselvoorschriften voldoen, meldt de Israëlische krant Haaretz.

Volgens het rabbinaat zit het hart van de groenten vol wormen. Wassen zou geen soelaas brengen. "Daarom kan het gerecht niet koosjer zijn", zegt rabbijn Yitzhak Arazi. "Dat is niet ons beleid, het is de Joodse religieuze wet."

Citroenwater

De Joodse gemeenschap in Rome is woedend om het mogelijke verbod. Het Italiaanse persagentschap ANSA citeert een woordvoerder die stelt dat de versheid van het gerecht afhangt van de kwaliteit van de groenten én van de wijze waarop de kok die reinigt.

Hij argumenteert dat de Romeinse artisjokken een smalle stam hebben die wormen verhindert het hart van de groente te bereiken. Bovendien schrijft de bereidingswijze voor dat de kok ze eerst in citroenwater moet wassen en ze vervolgens op een hoge temperatuur moet bakken. "Romeinse Joden weten perfect welke artisjokken ze moeten kiezen en hoe ze die moeten klaarmaken", zegt de woordvoerder.

Nog volgens de woordvoerder zijn artisjokken in Israël van een mindere kwaliteit. Bovendien zouden Joden in Israël ze op een andere manier bereiden. Hij meent dat een verbod hierdoor naast de kwestie is omdat het op 2 totaal verschillende producten gaat.

Milaan

Zijn de Joden in Rome standvastig, dan hebben hun geloofsgenoten in Milaan wel oren naar het oordeel van het rabbinaat van Israël. Volgens Haaretz zijn de "Carciofi alla giudia" in de Noord-Italiaanse stad intussen van het menu gehaald.

Meest gelezen