Matt Damon en Joaquin Phoenix

Hoofdrollen in "Brokeback mountain" gingen bijna naar Matt Damon en Joaquin Phoenix

Tijdens het productieproces van "Brokeback mountain" lagen de namen van Matt Damon en Joaquin Phoenix een tijdlang op tafel voor de hoofdrollen. Dat heeft een van de scenaristen van de film gezegd in de marge van een vertoning in Santa Monica.

Het moeten de meest iconische rollen zijn die wijlen Heath Ledger en Jake Gyllenhaal ooit hebben gespeeld: die van Ennis Del Mar en Jack Twist in "Brokeback mountain", de film over 2 homoseksuele cowboys van Ang Lee uit 2005 die een jaar later 3 Oscars won waaronder die voor beste regie en beste bewerkte scenario.

Toch leek het er destijds lange tijd op dat andere acteurs die hoofdrollen voor hun rekening zouden nemen. Dat heeft scenarist Diana Ossana recent verklapt in de marge van een vertoning van de film in Santa Monica in de VS.

Mark Wahlberg

Het duurde liefst 8 jaar om het project op de rails te krijgen, zei Ossana. Daarbij zag ze tal van "prominente jonge acteurs" de revue passeren. Op een bepaald moment leek het er sterk op dat Matt Damon en Joaquin Phoenix de hoofdrollen zouden spelen, zei ze. Ook Mark Wahlberg kwam even in aanmerking.

Bovendien zou niet Ang Lee de film regisseren, maar wel Gus Van Sant. "We stuurden het script ook naar Edward Norton, Joel Schumacher en tientallen andere regisseurs. Ze vertelden ons allemaal dat ze het heerlijk vonden, maar niemand wou definitief toezeggen. Ze gaven ons nooit echt een reden. Ik denk dat ze het project te moeilijk vonden."

Naomi Watts

Zelf wou Ossana Ledger maar al te graag voor de rol van Ennis Del Mar, zei ze voorts, maar de filmstudio zag hem aanvankelijk niet zitten. "Ze vonden hem niet macho genoeg." Toen "een andere acteur" na 6 maanden plots afhaakte, klopte Ossana opnieuw bij het management van Ledger aan en hij stemde in.

Volgens Ossana speelde Naomi Watts hierbij een grote rol. Zij was op dat moment de vriendin van Ledger en ze was erg enthousiast over de film. "Heath las het script onderweg naar huis in Australië en hij zei dat ook Naomi het las en op het bed op en neer sprong terwijl ze hem zei dat hij de rol om allerlei redenen moest aannemen, voor zijn carrière en voor de wereld."

Naomi Watts
2018 Invision

Roeiboot

"Op de set vertelde Heath me dat hij het script het mooiste vond dat hij ooit had gelezen en dat hij een boot naar de andere kant van de wereld zou hebben geroeid om Ang te ontmoeten en in de film mee te spelen. Het was een strijd om Heath te pakken te krijgen, maar het was de moeite waard."

Uiteindelijk zetten Watts en Ledger hun relatie stop toen hij verliefd werd op Michelle Williams, de actrice die zijn echtgenote speelde in "Brokeback mountain". Allebei hielden ze een Oscarnominatie aan hun acteerprestatie over, net als Gyllenhaal.

Michelle Williams
2018 Invision

"Philadelphia"

Ook Ron Nyswaner was aanwezig op de filmvoorstelling in Santa Monica. Hij schreef destijds het scenario voor "Philadelphia", de film van Jonathan Demme uit 1993.

De hoofdrol van Andrew Beckett ging toen naar Tom Hanks die er een Oscar voor beste acteur voor kreeg, maar volgens Nyswaner hadden de makers eerst een andere acteur op het oog. "We wilden Daniel Day-Lewis, maar hij sloeg het aanbod af. Ik hou van hem en ik vind hem een genie, maar ik ben blij dat hij dat deed."

Daniel Day-Lewis
2017 Invision

Meest gelezen