Kunstveiling tegen wapengeweld: "Koop een senator, net zoals de NRA dat doet"

Gisteravond werden in New York bijzondere portretten geveild. Op de kunstwerken zijn senatoren en congresleden te zien met wapens of letterlijk bloed aan hun handen. De initiatiefnemers willen zo de banden tussen politici en de wapenlobby aankaarten.

De organisatrice van "Buy a senator" nam het initiatief na de schietpartij in een school in Florida, twee maanden geleden. Daarbij vielen 17 doden. De dader, een ex-leerling, gebruikte een halfautomatisch wapen.

De discussie in de VS over wapengeweld en het terugdringen van het wapenbezit, vooral van halfautomatische wapens, laaide weer op. Veel politici zien in de VS hun campagnes gesteund door de wapenlobby, vooral de machtige NRA (National Rifle Association) en houden strengere wetten tegen. Het zijn die politici die op de kunstwerken staan die gisteren werden geveild.  

50 kunstenaars

Initiatiefneemster Kim Sillen deed na de schietpartij in Parkland een oproep en zo'n 50 kunstenaars gingen daarop in. "De NRA weet hoe makkelijk het is om een senator te kopen, dus wij wilden graag dezelfde mogelijkheid bieden", legt Sillen uit.

Susan Collins, door Kim Do

Sillen hoopt dat mensen zullen nagaan of hun lokale politici steun krijgen van de NRA. De opbrengst van de veiling gaat naar een fonds dat opgericht werd ten voordele van de slachtoffers van Parkland en een organisatie die preventie voert tegen wapengeweld.

Meest gelezen