Video player inladen...

Mogelijk nieuwe chemische aanval in Syrië: "Tientallen doden"

Het Syrische leger zou in Douma, de laatste stad in Oost-Ghouta die nog in handen van rebellen is, in de nacht van zaterdag op zondag een gifgasaanval hebben uitgevoerd. Dat zeggen verschillende ngo's waaronder de Syrische hulporganisatie De Witte Helmen. Volgens verschillende organisaties en hulpverleners zouden er tientallen doden zijn en kan het dodental nog oplopen. Het Syrische regime ontkent alle betrokkenheid.

Een helikopter van de Syrische luchtmacht dropte zaterdagavond in Douma een vatenbom met chemicaliën, zo zeggen De Witte Helmen. Ook de Unie van Syrische Medische Organisaties (UOSSM) gaat uit van een chemische aanval, zo zei de organisatie eerder al. "Het is een van de ergste chemische aanvallen ooit in Syrië", zei voorzitter Ghanem Tayara.

Op (niet geverifiëerde) beelden van hulporganisaties zoals The White Helmets en Ghouta Media Center zijn slachtoffers te zien die verschijnselen vertonen van vergiftiging met chemische wapens, zoals kinderen met schuim op de lippen. Volgens verschillende bronnen zouden er tientallen doden zijn. De cijfers lopen uiteen van 40 tot 70 doden, naargelang de bron.

Het Syrische staatspersagentschap Sana ontkent de berichten verspreid in "enkele media die ervoor bekendstaan terroristen te ondersteunen". Die dienen er volgens het Syrische regime enkel voor om het Syrische leger te hinderen, luidt het. Volgens het Syrische regime gaat het om een 'fabricatie'. Ook Rusland - bondgenoot van president Assad - laat weten dat Syrië "geen chemische wapens heeft gebruikt in Douma".

Laatste rebellenenclave

De stad Douma is het laatste bolwerk in handen van anti-Assad-rebellen in Oost-Ghouta, een gebied vlak bij de hoofdstad Damascus. Tot voor kort waren er onderhandelingen tussen de rebellen in Douma en Moskou, maar die zijn eind deze week afgesprongen. Sindsdien zijn het Syrische en het Russische leger opnieuw begonnen met zware bombardementen op Douma. 

Sinds februari hebben troepen van president Assad bijna het hele gebied van Oost-Ghouta opnieuw in handen. Bij de militaire operatie zouden meer dan 1.600 doden zijn gevallen. Duizenden burgers raakten gewond.

Video player inladen...

Meest gelezen