Noord-Korea aan tafel met de VS: "Bereid om te praten over opgeven nucleaire wapens"

Een Noord-Koreaanse delegatie heeft bevestigd aan de Amerikanen dat het land bereid is afstand te doen van zijn kernwapenprogramma en dat het wil meewerken aan een top tussen president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in mei.

Het is niet de eerste keer dat Noord-Korea praat over het verwijderen van zijn nucleaire arsenaal. Een Noord-Koreaanse delegatie had dat al eens eerder gezegd tijdens gesprekken met buur Zuid-Korea. Nieuw is dat Noord-Korea de belofte herhaald heeft tijdens verschillende geheime ontmoetingen met een Amerikaanse delegatie.

Het is nog niet duidelijk wat de voorwaarden zouden zijn van Pyongyang om zijn nucleaire arsenaal op te geven. Mogelijk wil Kim Jong-un dat de VS zijn troepen weghaalt uit Zuid-Korea en dat economische sancties worden afgezwakt of stopgezet.

De gesprekken tussen de VS en Noord-Korea zijn dus de voorbereiding voor een geplande ontmoeting tussen Kim Jong-un en Donald Trump in mei. Waar de ontmoeting zal doorgaan, is nog niet bekend, maar het zal sowieso voor het eerst zijn dat een Amerikaanse president in functie een Noord-Koreaanse leider ontmoet.

Meest gelezen