Reporters

Merkwaardige royals: niet iedereen is altijd tuk op zijn schoonmoeder en de privé-wc-bril van een prins

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Spaanse kranten stonden vol artikels over de Spaanse koningin Letizia en haar schoonmoeder, koningin Sofía. Wat is er eigenlijk gebeurd zo vlak na een vredige, gezamenlijke paasviering? De Britse prins Charles vertoeft in Australië en maakt komaf met een hardnekkig gerucht over een wc-bril. Voorts: Waar brengen royals zoal hun vakantie door? En geen huwelijk zonder een "classy" blender tussen de cadeaus.

Het verhaal van de wc-bril

Over de Britse prins Charles loopt sinds kort het merkwaardige gerucht dat hij een eigen wc-bril meeneemt op reis. In het boek "Rebel prince" van auteur Tom Bower staat een lijst met de inhoud van de koffers van de kroonprins. Naast een privé-wc-bril zou Charles ook zijn favoriete whiskey en linnen telkens verschepen. Charles en zijn echtgenote Camilla Parker-Bowles zijn momenteel op zevendaags bezoek in Australië en natuurlijk dook het verhaal opnieuw op. Vooral omdat een paleismedewerker het volgende tweette:  

Wellicht een tweet bedoeld om aan te tonen dat de 69-jarige prins best hard werkt, maar het zijn de laatste woorden die blijven hangen. 0 personal loo seats. Daarop besloot een Australische radiopresentator het Charles zelf te vragen. "Mijn eigen wat? Ach, geloof die zever niet", reageerde de prins in zijn gekende stijl. Ook Camilla knikte van "nee". Een ander gerucht is dat er wél degelijk een persoonlijke wc-bril bestaat, eentje die prinses (en zus) Anne ooit als kerstgeschenk gaf aan Charles. Hij zou hem niet gebruiken.

Een minder zalige Pasen in Spanje

Je kon niet naast de beelden kijken. De Spaanse kranten en websites stonden er vol van: twee erg vreemde taferelen tussen huidig koningin Letizia en oud-koningin Sofía, vlak na de paasviering in een kathedraal op Mallorca. "Gespannen sfeer", "oncomfortabele situatie voor Felipe", "geen perfecte harmonie", luidde het nog subtiel in artikels.

Waarover gaat de ophef? In een video (zie hieronder) lijkt Letizia het helemaal niet leuk te vinden dat schoonmoeder Sofía in de buurt komt van kleindochters Sofía en Leonor. Letizia verstoort de fotoshoot met de pers door opzichtig in beeld te lopen en te frunniken aan het haar van Leonor. De hand van Sofía wordt weggeduwd. Oud-koning Juan Carlos kijkt verbaasd op enige afstand toe, koning Filip bedaart uiteindelijk de gemoederen. Even later stapt Sofía opnieuw tussen haar kleindochters en geeft een van hen een zoen op het voorhoofd. Letizia veegt die natte zoen - of de lippenstift - weg. En alsof er geen vuiltje aan de lucht is, wordt er nadien netjes geglimlacht en gezwaaid naar de fotografen en het publiek.

Een openlijke ruzie binnen een koninklijke familie is uitzonderlijk (een afstandelijke of geëmotioneerde prins Laurent in ons land buiten beschouwing gelaten) te noemen. Doorgaans wordt de schijn hoog gehouden. Wie de video bekijkt, kan ook denken dat Letizia zich van geen kwaad bewust was. Maar als gewezen journaliste weet ze uiteraard de camera's als geen ander staan. Imma Aguilar, een oud-CNN-collega, belde haar op en vertelde in het programma "El Circulo" dat de koningin zich "verlaten, bezorgd en gekwetst" voelt. "Haar gebaren worden altijd negatief geanalyseerd, al sinds de verloving want ze is een burgermeisje", zegt Imma. Volgens haar was de reactie van Letizia die van "een heel betrokken moeder".     

Haar gebaren worden altijd negatief geanalyseerd

Wie olie op het vuur gooide, was de Griekse kroonprinses Marie-Chantal, familie van koningin Sofía. "Geen enkele grootmoeder verdient op zo'n manier te worden behandeld. Letizia toont haar ware gelaat", reageerde ze op sociale media. De tweet verwijderde ze achteraf.  

De krant El Pais probeert de verzuurde relatie tussen Letizia en Sofía te verklaren. Letizia bedankte na haar verloving haar schoonmoeder uitdrukkelijk om haar te begeleiden aan het hof. Maar dat was 15 jaar geleden. Met de komst van dochters Leonor en Sofía zou Letizia haar territorium meer afbakenen. Schoonmoeder en grootmoeder Sofía kwam blijkbaar te vaak op bezoek en verstoorde de routine van de meisjes (beide gezinnen wonen samen binnen de muren van het Zarzuela Paleis), terwijl Letizia meer begon te vertrouwen op haar eigen moeder, Paloma Rocasolano.

Reporters

Hoe het ook zij: El Pais spreekt over twee koninklijke families.
"Diegene die (glimlachend) op de foto's prijkt, en diegene in huiselijke
kring. En dat ondanks de zware inspanningen van Felipe om iedereen te
verenigen." Zo was het van 2013 geleden dat koning Juan Carlos de
paasviering bijwoonde.  

Een nieuwe heup op 96

De Britse prins Philip, echtgenoot van koningin Elizabeth II, liet de voorbije weken verstek gaan voor allerlei activiteiten. Hij kampte met heupproblemen, maar dat zou verleden tijd moeten zijn. De prins liet met succes een nieuwe heup steken en zou tegen het huwelijk van kleinzoon Harry - op 19 mei - weer op de been zijn. Philip is niet de enige die op hoge leeftijd een heupoperatie onderging. De Queen Mother deed het hem twee keer voor: toen ze 95 en 97 was. De moeder van de Queen maakte vaak gebruik van wandelstokken, een rolstoel en soms een golfkarretje om zich te verplaatsen. Ze stierf vredig in haar slaap op 101-jarige leeftijd.

De Queen Mum verlaat het King Edward VII-ziekenhuis in 1998. Na een valpartij kreeg ze een nieuwe heup.
AFP/Belga

Wie is/was waar op vakantie?

Het is paasvakantie en niet voor ons alleen. Heel wat royals knijpen er even tussenuit. Een overzichtje: de Zweedse koning Carl Gustaf en koningin Silvia kiezen voor een uitstap in eigen land. Ze poseren in de sneeuw bij enkele smeulende houtblokken en een thermoskan in Storlien, waar ze een chalet hebben.

Ook het Noorse koningspaar houdt van idylissche sneeuwlandschappen: Harald, Sonja en dochter Märtha Louise langlaufen in Sikkilsdalen (Noorwegen) waar ze eveneens een woonst hebben, ver weg van de media. Harald en Sonja nemen de trein om in de bergen te geraken, een rit van maar liefst 3,5 uur. Daarna nemen ze de auto om vervolgens met rupsvoertuigen van het leger hun chalet te bereiken.

Schoondochter en kroonprinses Mette Marit vertoeft in warmere oorden: Mexico namelijk. Het is de eerste foto na haar operatie midden maart. Details over die operatie werden niet bekendgemaakt.  In 2015 genoot Mette Marit al van een Mexicaanse strandvakantie met prins Haakon en hun gezin. Haakon is dol op surfen en de mogelijkheden zijn er legio.

De Deense koningin Margrethe zoekt het niet te ver en logeert in Marselisborg Slot, haar residentie bij Aarhus (Denemarken) voor Kerstmis, Pasen en de zomer. Ze kreeg het kasteel als huwelijkscadeau van haar vader, koning Frederik IX. Naar jaarlijkse traditie versiert de artistieke Margrethe haar paaseieren zelf.

Het Belgische koningspaar Filip en Mathilde spendeert dan weer tijd in Spanje waar er tijd gemaakt wordt om te wandelen. Samen met kroonprinses Elisabeth, en de prinsen Gabriël en Emmanuel én voorzien van een paar stevige wandelschoenen, zonnebril en een rugzak werd de pelgrimsroute gevolgd naar Santiago de Compostella. Van Elisabeth is bekend dat ze in haar vrije tijd graag hiket.

Wat geef je cadeau op een koninklijk huwelijk?

Dan trouwt je tv-collega en bovendien tv-echtgenote, maar wat geef je haar cadeau? Het heeft acteur Patrick J. Adams (oftewel Mike Ross uit "Suits") doen piekeren. Maar de keuze is bijna gemaakt: Meghan Markle krijgt een blender of een broodmachine. "Iets classy, zoals een steengoede (en dure) blender", verklapt Adams aan Entertainment Tonight. Of hij op het huwelijk van Meghan en de Britse prins Harry aanwezig zal zijn, laat hij in het midden. "Maar de blender gaat er zijn." De kans is groot dat het koppel al een blender heeft. Meghan houdt er een gezonde levensstijl op na.

Meest gelezen