"America's dad" Bill Cosby verschijnt vandaag opnieuw voor de rechtbank

Vandaag begint het tweede proces tegen de Amerikaanse acteur Bill Cosby. Hij staat terecht wegens seksueel misbruik van een vrouw in 2004. Het vorige proces, minder dan een jaar geleden, is nietig verklaard omdat de jury niet tot een besluit kon komen. 

De Amerikaanse komische acteur Bill Cosby, bekend als de wijze vaderfiguur Cliff Huxtable in de sitcom "The cosby show", staat vandaag opnieuw terecht wegens beschuldigingen van seksueel misbruik. Dit proces is een nieuwe poging om recht te spreken over de 80-jarige celebrity, nadat een eerste rechtzaak geannuleerd moest worden omdat de twaalfkoppige jury niet tot een unaniem verdict kwam. 

Bill Cosby in het Montgomery County Courthouse

Cosby wordt aangeklaagd voor het drogeren en het seksueel misbruik van de 44-jarige Andrea Constand in 2004. Hij riskeert drie keer veroordeeld te worden voor aanranding. Elke aparte veroordeling kan tot een celstraf van 10 jaar leiden. De acteur zelf houdt vol dat het seksueel contact met volledige toestemming van de vrouw is gebeurd.

#MeToo

De verdediging van Bill Cosby: advocaat Tom Mesereau (links) en Ebonee Benson (rechts)
AFP or licensors

Binnen de rechtbank zijn er ook enkele veranderingen gebeurd. Zo heeft Cosby voor zijn verdediging een nieuw team advocaten aangenomen, waaronder Tom Mesereau, die eerder een aandeel had in de vrijspraak van Michael Jackson toen die beschuldigd werd van kindermisbruik in 2005. Rechter Steven O'Neill herneemt zijn rol, maar geeft zowel de verdediging als de aanklagers dit keer meer vrijheid. Zo krijgen naast Constand nog vijf andere vrouwen, waaronder model Jane Dickinson, de kans te getuigen tegen Cosby. Sinds het schandaal rond de sitcomacteur losbarstte, kwamen al meer dan 60 vrouwen naar voor met hun getuigenis, maar in veel gevallen zijn de feiten al verjaard.

Aan de overkant van de zaal krijgt de verdediging van de rechter toestemming om een andere getuige aan te voeren, een collega van Constand. Die claimt dat Constand haar in vertrouwen nam over een plan om een bekend persoon in de val te lokken, om hem dan aan te klagen voor een grote som geld. In 2005 sleept Constand de acteur al een eerste keer voor de rechtbank, die zaak wordt beslecht met een minnelijke schikking. Het bedrag van die schikking zal nu ook voor de eerste keer openbaar worden gemaakt. 

Meest gelezen