Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Stop Soros": Orbán hoopt volgende maand al zijn zwart beest te treffen met nieuwe wet

De verkiezingscampagne van de Hongaarse premier Viktor Orbán draaide maar rond twee thema's: migratie en George Soros. De Hongaars-Amerikaanse multimiljonair en filantroop is het zwarte beest van premier Orbán. Nu Orbáns Fidesz-partij een klinkende overwinning heeft behaald, ziet het ernaar uit dat de eerste wet die de premier door het parlement wil jagen de "Stop Soros"-wet wordt.

Zonder een verkiezingskandidaat te zijn, was de 87-jarige George Soros de voorbije maanden alomtegenwoordig in het Hongaarse straatbeeld. Zijn gezicht dook op langs snelwegen, in bushokjes en langs de Donau midden in het toeristische hart van Boedapest.

AFP or licensors

Op de affiches is Soros breed glimlachend gefotoshopt te midden van oppositieleiders, gewapend met een stevige tang. Op de achtergrond is een gat in een omheining te zien. De boodschap is duidelijk: Soros en de Hongaarse oppositie staan op het punt om het hek door te knippen dat Orbán in volle vluchtelingencrisis aan de zuidgrens heeft neergezet.

De felle antimigratiecampagne barstte los in 2015, toen duizenden vluchtelingen en migranten door Hongarije richting West-Europa trokken.

George Soros is er het mikpunt van.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Amerikaanse financier, van Hongaarse origine, ijvert voor een "Open Society" in de landen van het voormalige Oostblok. Met zijn George Soros' Open Society Foundation steunt hij wereldwijd niet-gouvernementele organisaties die opkomen voor minderheden en kritisch zijn voor autoritaire regimes.

Stop Soros

Zijn liberale visie staat haaks op het gesloten nationalisme van Orbán, die vindt dat de Europese cultuur bedreigd wordt door migratie en multiculturalisme.

Begin dit jaar kondigde de regering-Orbán drie wetsontwerpen aan onder de naam "Stop Soros". Ze moeten de regering meer mogelijkheden geven om op te treden tegen niet-gouvernementele organisaties die migratie steunen en vluchtelingen helpen, en volgens de regering "een veiligheidsrisico vormen". Het gaat om ngo's die buitenlandse fondsen ontvangen -concreet: fondsen van de stichting van Soros.

Als de wetsontwerpen worden aangenomen, moeten de ngo's zich onder meer registreren bij de overheid en erkennen dat wat ze doen "illegaal" is. Buitenlandse fondsen aan ngo's die migratie ondersteunen, zullen bovendien onderhevig worden gemaakt aan een belasting van 25 procent.

Mei

De "Stop Soros"-wet zou een van de eerste wetten kunnen zijn die door het parlement worden goedgekeurd, liet János Halász van de Fidesz-partij al weten. Hij maakt zich sterk dat de wet in mei al wordt gestemd, gesteld dat Hongarije tegen het einde van deze maand een nieuw parlement heeft. Fidesz heeft een tweederdemeerderheid behaald in het parlement.

Het nieuwe wetsontwerp is zeker niet het eerste in zijn soort. Sinds 2013 ondernam de Hongaarse regering al verschillende stappen om ngo's die niet door de staat gesubsidieerd worden de mond te snoeren. Zo werd vorig jaar nog een omstreden wet gestemd die bepaalt dat organisaties die meer dan 24.000 euro per jaar aan buitenlandse fondsen ontvangen, zich moeten laten registeren.

Meest gelezen