Assisenvoorzitster Karin Gérard wordt wellicht niet vervolgd

De Brusselse magistrate Karin Gérard werd ervan verdacht dat ze gelogen had over een overval waarbij haar juwelen werden gestolen om zo geld van de verzekerings­maatschappij op te strijken. Maar uit het onderzoek blijkt dat ze wel degelijk een slag heeft gekregen of dat er sprake is van een aanval, zegt het parket-generaal van Bergen.

De Franstalige krant La Dernière Heure bracht vanmorgen het nieuws dat magistrate Karin Gérard niet in verdenking werd gesteld door de onderzoeksrechter in Bergen. Vanavond bevestigde het parket-generaal het nieuws. In 2016 werd het onderzoek tegen de assisenvoorzitster opgestart, nadat ze naar eigen zeggen het slachtoffer was geworden van een overval.  De magistrate had verwondingen in haar gezicht. In de zoektocht naar de daders bekeken speurders camerabeelden uit de buurt, maar die konden haar verhaal niet staven. Het gerecht vermoedde dat Gérard haar verhaal had verzonnen om de verzekeringsmaatschappij op te lichten. Een hypothese was dat de magistrate te veel had gedronken en was gevallen.

Maar dat klopt niet, zegt het parket-generaal van Bergen nu. "Het staat vast dat de magistrate niet is gevallen", zegt procureur-generaal Ignacio De La Serna aan VRT NWS. "Wat er precies is gebeurd weten we niet, maar uit het verslag van de wetsdokter blijkt dat ze een slag kreeg en dus vermoedelijk het slachtoffer werd van een aanval." Het onderzoek naar de verzekerings­fraude is daarmee bijna afgerond. Het hof van cassatie moet beslissen of de magistrate vervolgd moet worden, maar op basis van de resultaten van het onderzoek lijkt dat weinig waarschijnlijk, zegt het parket-generaal van Bergen. 

Meest gelezen