Boer na klachten Chris Dusauchoit: "Mijn bedrijf is het meest gecontroleerde bedrijf in Vlaanderen"

Boer Theo Schrevens heeft voor het eerst gereageerd op de klachten van televisiepresentator Chris Dusauchoit. Die laatste schreef afgelopen weekend in een reeks tweets dat het veebedrijf van de boer tot heel wat overlast leidt. "Mijn bedrijf is het meest gecontroleerde bedrijf in Vlaanderen, het is helemaal in orde", klinkt het bij de boer.

Chris Dusauchoit heeft dit weekend op Twitter zijn beklag gedaan over zijn buurman en diens bedrijf. Het bedrijf zou namelijk voor heel wat overlast zorgen in de buurt en dat zat de "Dieren in nesten"-presentator duidelijk hoog. 

Volgens de presentator is de ellende drie jaar geleden begonnen. Boer Theo Schrevens nam toen het bedrijf over. Sindsdien wordt de buurt in de zomer geteisterd door een vliegenplaag en zijn er ook ratten, aldus Dusauchoit. De tuin van de presentator zou ook geregeld onderlopen met mest. "Alles wat niet mag, gebeurt hier. De buurt wordt volledig verpest met mest en stank. We hebben het heel vaak aangekaart bij de milieu-inspectie, maar niets helpt. De hele buurt heeft er last van", zucht Dusauchoit.

Boer Schrevens reageert

Boer Theo Schrevens vertelt in een reactie dat hij het bedrijf een aantal jaren geleden inderdaad heeft overgenomen. "Het bedrijf was toen eerlijk gezegd niet in orde, maar ik heb het wel helemaal in orde gezet. Dat Chris zegt dat hij vroeger nooit problemen heeft gemaakt, klopt ook niet."

Mijn mest kan toch niet bergop lopen?

Wat de vliegen betreft, zegt Schrevens dat er twee jaar geleden inderdaad een probleem is geweest met vliegen. "Maar de laatste twee jaar heb ik er geen gezien." Wat de mest betreft, weet Schrevens helemaal niet waarnaar Dusauchoit verwijst. "De mensen van de milieudienst zijn bij hem geweest en hebben bij mij gekeken. Het niveau van mijn put staat een meter onder het oppervlakteniveau. Bij Chris staat er water aan de oppervlakte, mijn mest kan niet bergop lopen toch? Dat is totaal onmogelijk." Volgens de boer ging men ook stalen nemen, maar ging dat uiteindelijk niet door. "Chris had plots geen tijd meer." 

De boer benadrukt nog dat zijn bedrijf "het meest gecontroleerde bedrijf van Vlaanderen" is. "Ik krijg wekelijks controles." Op de vraag waarom Dusauchoit en de buren dan klagen, antwoordt de boer dat er geen sprake is van "buren". "Het is alleen Chris, hij is geobsedeerd."

In processen-verbaal staan geen overtredingen

De boer ontkent ook niet dat er al een aantal processen-verbaal zijn opgesteld. "Ze komen allemaal vanwege dezelfde persoon: Chris. Maar daarin staan geen overtredingen, dus dan geef ik daar geen gevolg aan."

Ook de klacht van Dusauchoit dat de boer met een onvergunde oven zou werken, veegt de boer van de tafel. "Ik heb een kachel die met houtsnippers verbrandt, maar die is niet vergunningsplichtig. Er staat ook een roetfilter op, dus die werkt met perfect verbrande gassen."

Chris heeft de bedrijfswoning van het bedrijf gekocht, dus het bedrijf staat inderdaad dicht bij zijn huis

De boer benadrukt ten slotte dat de woning van Dusauchoit destijds de bedrijfswoning bij het landbouwbedrijf was. "Het bedrijf staat dus dicht bij zijn huis. Wanneer daar 800 dieren gehuisvest zijn, kan je moeilijk verwachten dat je daar niks van geur hebt. En dat is natuurlijk niet de geur die je in Brussel hebt. Als je in landbouwgebied gaat wonen, pal naast een bestaand bedrijf met een wettelijk vergunde uitbating, dan denk ik dat dat een keuze is die je maakt. En dat heeft voor- en nadelen. Ik kan alleen zorgen dat de hinder zo min mogelijk is. Als je dat al hinder kan noemen."

Meest gelezen