Echte renovatiewerken stadhuis Antwerpen starten vandaag

Het Antwerpse stadhuis is eigenlijk al enkele maanden dicht maar vandaag starten de renovatiewerken écht. Het stadhuis moest eerst worden leeggemaakt, de diensten kregen tijdelijk onderdak in een gebouw verderop.

Grondige restauratie

Vanaf vandaag verschijnen er omheiningen en steigers rond het gebouw. Het 16de-eeuwse stadhuis wordt niet alleen gerestaureerd aan de buiten- en de binnenkant. Ook het dak wordt aangepast om meer daglicht binnen te laten. Op de tweede verdieping, die nu nog leeg staat, komen kantoren. 

Winkels

Op dit moment is het stadhuis voor veel mensen gewoon een gevel, maar het is de bedoeling dat er na de restauratie ook winkels bijkomen", vertelt burgemeester Bart De Wever. "Zo was het ook in de 16e eeuw bedoeld. Kapperszaken, zelfs huizen van lichte zeden, er is van alles wat geweest. Al gaan we dat laatste natuurlijk niet terugbrengen", aldus De Wever, "wel hoogwaardige commerciële functies".

Veiligheid

De werken zouden in het najaar van 2020 afgerond moeten worden. Na de restauratie verhuist het onthaal van de zij-ingang aan de Suikerrui naar de hoofdingang op de Grote Markt. "Dat is ook voor de veiligheid een plus", zegt De Wever. "Het stadhuis was een beetje een duiventil waarbij heel wat mensen ongezien binnen konden komen, en dat is in deze tijd toch niet meer de bedoeling."

Meest gelezen