Videospeler inladen...

Facebookgebruikers weten vanaf vandaag of hun gegevens bij Cambridge Analytica beland zijn

Facebookgebruikers van wie de gegevens terechtgekomen zijn bij dataonderzoeker Cambridge Analytica worden daarvan vanaf vandaag op de hoogte gesteld via een melding bovenaan hun Facebook-feed. In totaal zouden 87 miljoen gebruikers getroffen zijn.  Krijgt u zo'n melding? Laat het ons weten via oproep@vrtnws.be.

De Europese Commissie meldde vrijdag, op basis van info van de sociaalnetwerksite, dat onder hen 2,7 miljoen Europeanen zijn. In België zou het mogelijk om maximaal 61.000 mensen gaan.

Getroffen Facebookgebruikers kunnen sinds 18.00u Belgische tijd een melding krijgen.  De melding zegt dat de app 'thisyourdigitallife' verbannen is van Facebook. Sowieso zal iedereen bovenaan zijn of haar nieuwsoverzicht een link te zien krijgen die helpt om te zien welke apps ze gebruiken en welke informatie ze delen met die apps. Gebruikers zullen apps die ze niet langer willen, kunnen verwijderen.

Cambridge Analytica verwierf de gegevens van de Facebookers via een persoonlijkheidstest die een aantal van de getroffen gebruikers ingevuld hebben. Daarna kreeg het bedrijf toegang tot hun gegevens én die van hun vrienden. De overgrote meerderheid van de gedupeerden is Amerikaan.

De Belgische Privacycommissie werkt mee aan een Europees onderzoek naar de zaak. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) liet al weten dat getroffen Belgen op de hoogte gebracht zullen worden als daar meer informatie uit komt.

In een bericht op de eigen website lijstte Facebook vorige week al negen veranderingen op die al doorgevoerd werden. "We verwachten dat we de komende maanden nog meer wijzigingen zullen doen", klinkt het.

De gegevens van Facebookgebruikers zouden gediend hebben om onder meer de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te sturen.

Bent u ook getroffen door het datalek en wilt u uw verhaal kwijt? Neem dan contact op met VRT NWS via oproep@vrtnws.be

Meest gelezen