Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Familie van Palestijns meisje Ahed Tamimi toont video van haar brutale ondervraging

Het 17-jarige Palestijnse meisje Ahed Tamimi, dat vorige maand tot acht maanden cel werd veroordeeld, is "verbaal en psychologisch mishandeld" door haar Israëlische ondervragers. Dat zegt haar familie, die videobeelden van de ondervraging verspreidt.

Ahed Tamimi, op dat moment 16 jaar, werd eind vorig jaar opgepakt nadat ze in haar dorp op de bezette Westelijke Jordaanoever een Israëlische soldaat in het gezicht had geslagen. Vorige maand werd ze veroordeeld tot acht maanden gevangenis, nadat ze in afwachting van haar proces al had vastgezeten.  

Ahed Tamimi maakt deel uit van een familie die al jarenlang verzet levert tijdens de Israëlische bezetting. De advocaten van de familie hebben nu beelden vrijgegeven van haar bijna twee uur durende verhoor, kort nadat ze was opgepakt. Ze zeggen dat ze zo willen aantonen hoe Israël Palestijnse minderjarigen ondervraagt en behandelt.

Het verhoor gebeurde zonder advocaat of familielid. Ahed Tamimi weigerde meermaals op de vragen te antwoorden. In fragmenten die onder meer te zien zijn op de website van de Israëlische krant Haaretz is te zien hoe twee ondervragers tegen het meisje roepen en opmerkingen maken over haar bleke huidskleur.

Op een persconferentie vandaag zei haar vader Bassem dat zijn dochter na het verhoor verschillende keren in isolement werd gevangengezet. Ze  mocht ook lange tijd niet slapen, tot wel 34 uur. Hij heeft intussen klacht ingediend tegen het Israëlische leger.

In totaal zitten meer dan 300 Palestijnse minderjarigen vast in Israëlische gevangenissen.  

Meest gelezen