Videospeler inladen...

Gerolf Annemans (VB): "Alles van de Hongaarse regering klinkt me als muziek in de oren"

Europees Parlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) hebben zo elk hun eigen visie op de betekenis van de verkiezingszege van de Hongaarse premier Viktor Orban. Annemans is laaiend enthousiast en Bogaert doet zijn best om zijn ontgoocheling te verbergen. Het debat in Terzake tussen beide heren vergleed vlug naar de aankomende kiescampagne in eigen land.

Bogaert klinkt niet echt enthousiast over de riante zege van Orban, hoewel diens partij in dezelfde Europese fractie zit als zijn eigen CD&V. Hij plaatst alles in het kader van de strijd tussen een cultureel-christelijk kamp en een islamcultuur, waarbij Europeanen op zoek zijn naar figuren die het cultureel-christelijke kamp kunnen versterken.  

Annemans is laaiend enthousiast. "Alles van de Hongaarse regering klinkt als muziek in mijn oren", zegt hij, en hij noemt Orban "een zegen voor Europa". Voor hem is het hoogtijd dat een aantal bevoegdheden van de EU teruggehaald worden naar de lidstaten. 

Annemans hoopt duidelijk dat zijn Vlaams Belang zich bij de komende verkiezingen aan de zege van Orban kan optrekken. "Wij willen bevoegdheden terug van Europa, bijvoorbeeld de immigratiebevoegdheid." Zoals bekend is Vlaams Belang voorstander van een immigratiestop, net zoals Orban.

De N-VA zit in alle regeringen en is één van de braafste leerlingen van de Europese klas, vooral inzake immigratie

Gerolf Annemans (VB) in Terzake

Maar was het nu net niet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) die hier een fors beleid voerde? "De N-VA is een namaak-Vlaams Belang", zegt Annemans. "Hun migratiebeleid is het migratiebeleid van de Europese Unie." Volgens hem zegt de N-VA veel, maar doet ze niets. "De N-VA zit in alle regeringen en is één van de braafste leerlingen van de Europese klas, vooral inzake immigratie."

Bogaert doet zijn best om fors te klinken, maar verzandt toch wat in de nuance. Enerzijds zegt hij dat we het identiteitsthema moeten aftoetsen bij het Europees Hof van de Rechten van de Mens (EVRM), maar anderzijds moeten we volgens hem ook samenleven met migranten die hier al zijn. "Dit debat gaat over de architectuur van het samenleven."

We mogen niet zodanig enthousiast zijn om mensen buiten te houden dat we daarbij onze eigen  waarden beginnen af te knallen

Hendrik Bogaert (CD&V) in Terzake

Voor Hendrik Bogaert moet de Europese Unie een unie van waarden blijven. "We mogen niet zodanig enthousiast zijn om mensen buiten te houden dat we daarbij onze eigen waarden beginnen af te knallen."

Of hoe een debat over Hongarije snel kan verglijden naar een verkiezingsdebat avant la lettre in Vlaanderen. 

Meest gelezen