Videospeler inladen...

Brugada: "Als autopsie niets oplevert, is de doodsoorzaak vaak via familie te vinden"

De plotse dood van wielrenner Michael Goolaerts (23) tijdens Parijs-Roubaix heeft heel wat mensen diep geraakt. De jonge renner overleed gisteren na een hartstilstand. Als de autopsie niets oplevert, kan de oorzaak nog bij de familie gevonden worden. Dat zegt hartspecialist Pedro Brugada.

"Dit is dramatisch, zo'n jonge renner die overlijdt. Als dokter word je opnieuw geconfronteerd met de onkunde van je eigen beroep. Zelfs met de beste screenings kan je niet alle hartproblemen opsporen", vertelt professor Brugada van het UZ Brussel.

De hartspecialist verwacht niet veel van de autopsie op het lichaam van Goolaerts. "Als er zo weinig tijd is tussen de hartstilstand en het moment van overlijden, laat het hart weinig tips achter om de oorzaak te achterhalen."

Onvoorspelbaar

Eén van de vragen die de dokters in Rijsel nu zullen moeten beantwoorden is: kreeg hij eerst een hartstilstand en is hij nadien gevallen of was het omgekeerd? Want ook van een harde klap op je hart, kan dat gaan stilstaan. Of had Goolaerts hartritmestoornissen? 

"Een hartritmestoornis kan je bij een autopsie niet zien. Die stoornissen zijn zo onvoorspelbaar. De ene dag is er tijdens de test niets aan de hand en twee weken later krijg je plots een hartstilstand."

Toch blijft Brugada pleiten voor hartscreenings, zeker bij jonge sporters. "Dit zijn gelukkig uitzonderingen. Heel veel problemen kunnen we wél op tijd opsporen. Denk bijvoorbeeld maar aan Niels Albert." De veldrijder uit Baal moest zijn carrière vroegtijdig beëindigen wegens hartproblemen.

Familie testen

Wanneer de autopsie geen verklaring geeft over de oorzaak van de plotse dood, stopt het onderzoek niet. "We raden de familie altijd aan om zichzelf te laten testen. In 42 procent van de gevallen ontdekken we op die manier wél de doodsoorzaak. De kans is dan groter dat ook familieleden dezelfde medische problemen hebben en dan kunnen we hen preventief helpen", aldus Brugada.

De professor verloor zijn eigen zus totaal onverwacht toen ze op 50-jarige leeftijd plots overleed. "De familie vraagt zich nog elke dag af wat er precies is gebeurd. Niets zo erg voor familie dan dat níét te weten. Daarom is het zo belangrijk om de oorzaak te vinden."

Meest gelezen