AP2013

Hinder voor internationale luchtverkeer: Lufthansa schrapt 800 vluchten, nieuwe acties bij Air France

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa schrapt vandaag meer dan 800 vluchten. Er zijn vakbondsacties op vier Duitse luchthavens en daardoor wordt grote hinder verwacht. Ook op Brussels Airport zijn enkele vluchten geschrapt. Daarnaast wordt er vandaag en morgen ook opnieuw gestaakt bij Air France, ook dat zou tot beperkte hinder kunnen leiden in ons land.

De Duitse vakbond Ver.di, een van de grootste bonden van het land, heeft opgeroepen om actie te voeren op de luchthavens van Frankfurt, München, Keulen en Bremen. Ver.di vraagt een loonsverhoging van 6 procent voor de 2,3 miljoen Duitsers die in overheidsdienst werken. Om de druk op de lokale en andere overheden te verhogen, worden de luchthavens geviseerd.

In Frankfurt is de grootste commerciële luchthaven van Europa gevestigd, in München bevindt zich de op een na grootste luchthaven van Duitsland. Er wordt dan ook grote hinder verwacht. Lufthansa schrapt alvast 800 vluchten, ongeveer de helft van het totale aantal. Daardoor worden zo'n 90.000 reizigers getroffen.

Voorlopig zijn er vanop Brussels Airport een vijftal vluchten geschrapt. Dagelijks zijn er een tiental vluchten naar Frankfurt en een zevental naar München. 

Ook in andere sectoren zal de komende dagen actie worden gevoerd. Zo wordt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen hinder verwacht bij het openbaar vervoer, de kinderopvang, de nutsvoorzienende diensten en de stadsdiensten. Tegen 13 april zal in alle deelstaten actiegevoerd zijn. Het volgende overleg over een eventuele opslag voor Duitse ambtenaren staat gepland op 15 en 16 april.

Nieuwe acties bij Air France

Ook in Frankrijk is er vandaag en morgen hinder zijn voor het luchtverkeer. Dat is het gevolg van nieuwe acties bij luchtvaartmaatschappij Air France, waar de vakbonden 6 procent opslag eisen voor het personeel.  De afgelopen maanden legden piloten, grondpersoneel en cabinepersoneel al geregeld het werk neer.

Air France verwacht 75 procent van zijn vluchten te kunnen uitvoeren. De maatschappij is ook actief op de luchthaven van Zaventem, al gaat het om een beperkt aantal vluchten.

Meest gelezen