Videospeler inladen...

Militaire luchthaven bij Homs gebombardeerd, Syrië en Rusland beschuldigen Israël

In Syrië is een militaire luchthaven vlak bij de stad Homs gebombardeerd. Daarbij zouden minstens 14 militairen omgekomen zijn. Syrië en Rusland zeggen dat Israël achter de aanval zit. Eerder had de Syrische staatstelevisie de VS beschuldigd, maar die ontkent.

Syrië en Rusland zeggen dat Israël achter de luchtaanval op de militaire basis zit. Israëlische F-15-vliegtuigen zouden verschillende raketten hebben afgevuurd vanuit het Libanese luchtruim.

Israël geeft geen commentaar, maar zou in februari al dezelfde Syrische luchtmachtbasis hebben aangevallen.

VS ontkent betrokkenheid, maar "volgt situatie op de voet"

Eerder vanochtend wees de Syrische staatstelevisie nog in de richting van de VS, een mogelijke vergeldingsactie voor de vermoedelijke chemische aanval in Douma. President Trump had het Syrische regime zondag via Twitter nog gewaarschuwd dat het "een grote prijs zou betalen."

In april vorig jaar beval Trump ook al een aanval op een Syrische luchtmachtbasis na de aanval met saringas in het Syrische dorpje Khan Shaykhun.

Maar de VS ontkent elke betrokkenheid. Het Pentagon zegt in een verklaring dat het op dit moment geen luchtaanvallen uitvoert, maar geeft wel aan dat het de situatie op de voet volgt. 

De Amerikaanse president Donald Trump belde zondag met zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron. Ze zijn het erover eens dat er bij de aanval op Douma chemische wapens zijn gebruikt en hebben hun inlichtingendiensten de opdracht gegeven om de komende dagen nauw samen te werken.

OPCW opent onderzoek

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt later vandaag in een spoedzitting bijeen over de aanval met chemische wapens op Douma.

Rusland en Syrië ontkennen dat ze chemische wapens hebben gebruikt. "Onze soldaten op het terrein in Syrië hebben al meermaals gewaarschuwd dat er, volgens alle aanwijzingen, een zware provocatie op til was", zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. "Een zware provocatie om Damascus opnieuw te beschuldigen van het gebruik van chemische wapens tegen onschuldige burgers."

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) opent een onderzoek naar de aanval in Douma. De in Den Haag gevestigde organisatie maakt zich "ernstig zorgen" over de berichten, zegt ze in een verklaring. De OPCW wil spreken met getuigen en slachtoffers en probeert proefmonsters in handen te krijgen.

Rebellen verlaten Douma

Intussen hebben de eerste Syrische rebellen en burgers de stad Douma verlaten. Ze zijn met bussen vertrokken naar het noorden van Syrië. 

Douma was de laatste stad in de regio Oost-Ghouta die ze nog in handen hadden. Als alle rebellen daar weg zijn, is het hele gebied weer in handen van het Syrische leger.

Meest gelezen