© Bayo Omoboriowo

Nigeriaanse president Buhari wil zichzelf opvolgen in 2019

In Nigeria wil president Muhammadu Buhari voor een volgende termijn gaan in 2019. Dat meldt zijn kabinet. Deze verklaring maakt een einde aan maandenlange speculaties over een mogelijk tweede presidentsambt. Buhari sukkelt al enige tijd met zijn gezondheid en er was twijfel of hij zichzelf zou kunnen opvolgen.

De 75-jarige Nigeriaanse president Muhammadu Buhari bracht het afgelopen jaar een groot deel in Groot-Brittannië door waar hij behandeld werd voor een ziekte, waar hij erg vaag over blijft. Er volgden beschuldigingen van de oppositie en andere critici dat president Buhari niet geschikt zou zijn om zijn ambt verder uit te oefenen en dat zijn leiderschap werd gekenmerkt door “traagheid”.

Nigeria uit recessie

Sommige Nigerianen geven hem dan ook de bijnaam “Baba Go-Slow”, maar toch lijkt Buhari nog steeds voldoende krediet te hebben bij zijn aanhangers.  Nigeria kent namelijk eindelijk groei na een recessie van meer dan twintig jaar. 

Buhari won met zijn APC-partij de verkiezingen in 2015. Hij volgde president Goodluck Jonathan op. Het was de eerste keer sinds het einde van de dictatuur in 1999 dat een oppositielid op een democratische manier de verkiezingen won in Nigeria. Het was ook de eerste keer dat de verkiezingen op een vreedzame manier werden overgedragen aan de oppositie.

Meest gelezen