Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Ook Amerikaans groen licht voor overname Monsanto door Bayer

Justitie in de Verenigde Staten is akkoord met de overname van de Amerikaanse zadenhandelaar Monsanto door het Duitse chemieconcern Bayer.

Het is de Amerikaanse zakenkrant "The Wall Street Journal" die met het nieuws uitpakt. Met de overname van Monsanto is een bedrag gemoeid van 53 miljard euro. Door de transactie ontstaat 's werelds grootste zaden- en gewasbeschermingsmiddelenbedrijf.

Om goedkeuring te krijgen voor de overname, hebben Bayer en Monsanto voorgesteld om voor miljarden aan bezittingen af te stoten, hoofdzakelijk aan het Duitse chemiebedrijf BASF. Het gaat onder meer om activiteiten rond zaden en pesticiden en onderzoeksfaciliteiten van Bayer.

Eerder ging de Europese Commissie onder voorwaarden akkoord. Het is nog niet bekend wanneer de toezichthouder in de VS definitief groen licht geeft.

Veel verzet tegen de fusie

Tegen de fusie rees in Europa veel verzet. Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager ontving zelfs meer dan een miljoen handtekeningen van Europeanen met de vraag om de fusie te blokkeren.

Vestager garandeerde dat de strikte nationale en Europese normen op het vlak van consumentenbescherming, voedselveiligheid en milieu en klimaat ook op de nieuwe wereldleider van toepassing zullen zijn.

Meest gelezen