Hoe Friesland al na één dag horendol werd van de "zingende autoweg"

Friesland heeft een autoweg waar de ribbels in de witte wegmarkering klinken als het volkslied. Maar al na één dag wordt deze "zingende autoweg" afgevoerd. Wat een bijzonder creatief idee voor Leeuwarden als Culturele Hoofdstad 2018 moest zijn, werd meteen op boegeroep onthaald. Het project kost de provincie Friesland 80.000 euro.

Sinds zaterdag kunnen automobilisten die over de N357 bij het plaatsje Jelsum in Friesland rijden het Friese volkslied horen. Op een vernieuwde wegstrook rijdt u aan de rechterkant van de baan over een bijzondere reeks wegmarkeringen. Door over de ribbels van de witte lijnen op de autoweg te rijden, hoort u in de wagen het volkslied. Een bijzonder origineel initiatief waarvoor u werkelijk in de wagen moet zitten, om goed te beseffen hoe het werkt.

René Koster, reporter van Omroep Friesland probeerde het stuk autoweg als een van de eersten uit. In “De wereld vandaag” op Radio 1 beschreef hij het gevoel: “Het eerste moment dat je het hoort in de auto, krijg je van verbazing spontaan een glimlach op de mond. Het is werkelijk een geniaal idee. Normaal klinken de ribbels van de witte markeerlijnen monotoon. Door ze te onderbreken en op de juiste afstand te plaatsen, maken ze verschillende toonhoogtes en krijg je zowaar de melodie van het Friese volkslied."

"Hotemetoten en pommeranten op boegeroep onthaald"

“Maar helaas, het blijft niet leuk”, zegt René Koster. “Als je het meermaals hoort, is het plezier er snel van af. Vooral bij de omstanders en de omwonenden groeide meteen de ergernis. Ze werden horendol. Het klinkt alsof er een trompettist in je tuin staat. Bij de officiële voorstelling deze morgen was er spontaan protest. De personaliteiten, die ze hier in Friesland traditioneel “hotemetoten en pommeranten” noemen, werden op boegeroep onthaald.”

Het idee van de “zingende autoweg” moest de Europese culturele hoofdstad Leeuwarden luister bijzetten. Tegelijk was het ook nog eens een sensibiliserende campagne. De melodie klinkt optimaal bij een richtsnelheid van 60 km/u. Maar zoals het bij de lancering van de Belgische sensibilisatiecampagne met het liedje “Last night a DJ saved my life” even misliep, draait het nu in Friesland ook anders uit. De “zingende autoweg” wordt meteen weer afgevoerd. Kostprijs voor het hele project, inclusief verwijderen: 80.000 euro.

Verhuizen naar de Afsluitdijk?

René Koster: “Nog deze week worden de ribbels weggehaald en ’s nachts wordt het stuk weg zelfs meteen afgezet. De omwonenden hebben hun slag thuis gehaald. Maar gelukkig is er al een nieuw idee. De “zingende autoweg” zou kunnen verhuizen naar de Afsluitdijk. Daar is er alleen water en ligt bovendien de provinciegrens. Automobilisten zouden op deze manier op de tonen van het volkslied Friesland kunnen binnen rijden.”

Meest gelezen