Kinderen in Douma krijgen zuurstof. Beeld verspreid door de "White Helmets", een hulporganisatie in door de rebellen gecontroleerd gebied.

Poetin waarschuwt Westen voor “provocaties en speculaties” over mogelijke gifaanval in Syrië

Rusland komt steeds meer op ramkoers te liggen met het Westen over de mogelijke aanval met gifgas in de Syrische stad Douma. Onder meer de VS wijst met beschuldigende vinger naar het Syrische regime, dat gesteund wordt door Rusland. In de VN-Veiligheidsraad kwam het gisteravond tot een clash tussen beide grootmachten. Ook de Russische president Vladimir Poetin zelf schuwt de grote woorden niet. Washington sluit intussen militaire acties niet uit.

Poetin had gisteravond een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, onder meer over de situatie in Syrië. Daarin heeft hij Merkel aangesproken over de "ontoelaatbare provocaties en insinuaties", liet het Kremlin na afloop weten.

Naast dat telefoongesprek was er gisteren ook een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad over de kwestie. De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley stelde dat het "bloed van Syrische kinderen" kleeft aan de handen van Rusland. Haar Russische ambtgenoot Vasili Nebenzja reageerde bijzonder boos: "Rusland wordt onaanvaardbaar bedreigd. De toon waarop gaat zelfs verder dan wat de voorgangers van de huidige leiders tijdens de Koude Oorlog durfden doen."

De ontwerpresolutie van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties waarin Washington de oprichting vraagt van een "nieuw onafhankelijk onderzoeks­mechanisme van de VN" naar het gebruik van chemische wapens in Syrië, bevat "onaanvaardbare elementen" die de zaken nog "verergeren", aldus de Russische VN-ambassadeur. 

Naar een Amerikaanse militaire actie?

De Verenigde Staten vinden dat de VN-Veiligheidsraad nu moet ingrijpen. Als de VN niet ingrijpt, zal Amerika "hoe dan ook" reageren, aldus ambassadeur Nikki Haley.

Ook de Amerikaanse president Donald Trump zelf heeft een "krachtig" antwoord beloofd op de mogelijke gifgasaanval in Syrië. "We hebben heel wat militaire opties", laat Trump optekenen. De VS krijgt volgens hem steeds meer "goed zicht" op wie verantwoordelijk is voor de aanval.

In april vorig jaar vuurden de Amerikanen al raketten af op een luchtmacht­basis van het Syrische leger na een aanval met zenuwgas op een stadje dat in handen was van de rebellen. Internationale onderzoekers hielden het Syrische regime daarvoor verantwoordelijk.

Gifaanval in Douma

In Douma, het laatste stadje in Oost-Ghouta dat nog in handen is van de rebellen, vielen zaterdag zeker 48 doden bij een aanval. Volgens twee ngo's werd daarbij gifgas gebruikt. De precieze toedracht en omstandigheden worden nog steeds onderzocht.

Meest gelezen