AP

Russische ambassadeur vindt "onaanvaardbare elementen" in Amerikaanse ontwerpresolutie

De ontwerpresolutie van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties waarin het land de oprichting vraagt van een "nieuw onafhankelijk onderzoeksmechanisme van de VN" naar het gebruik van chemische wapens in Syrië, bevat "onaanvaardbare elementen" die de zaken nog "verergeren". Dat heeft de Russische ambassadeur bij de VN, Vasily Nebenzya, gezegd.
 

Daarnaast verweet Nebenzya de Verenigde Staten ervan eerder "naar militaire opties te zoeken" dan naar diplomatieke oplossingen met betrekking tot situatie in Syrië. "Dat is heel erg gevaarlijk", aldus de diplomaat. "Niet alleen voor Syrië, maar ook voor de hele wereld".

In het ontwerp van de VS zou het nieuwe onderzoeksinstrument van de VN een hernieuwbaar mandaat krijgen van een jaar. De VN hebben namelijk geen team meer dat chemische aanvallen in Syrië onderzoekt sinds het mandaat van het JIM, een ploeg van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, eind 2017 niet meer vernieuwd werd na verschillende Russische veto's.

Voorts stelt de tekst dat de Veiligheidsraad ten zeerste het vermoedelijke en herhaaldelijke gebruik van chemische wapens in Syrië veroordeelt en meer bepaald de aanval in Douma op 7 april. Bij de aanval zaterdag zouden 48 mensen zijn omgekomen, honderden anderen hadden af te rekenen met ademhalingsmoeilijkheden.

Meest gelezen