Spaanse koning Felipe betuigt steun aan Catalaanse rechters

De Spaanse koning Felipe heeft zijn steun uitgesproken aan de rechters van Catalonië. "U kunt altijd rekenen op het vertrouwen en de steun van de Kroon", zei hij tijdens een plechtigheid waarop ook Pablo Llarena aanwezig was, de onderzoeksrechter die 13 separatistische leiders aanklaagde voor rebellie.

Het Spaanse staatshoofd (foto: archief) sprak de rechters toe tijdens een diploma-uitreiking bij een promotie van nieuwe rechters. "Ik ben mij bewust -en dat zijn we allemaal- van de moeilijkheid en de grote verantwoordelijkheid die uw functie inhoudt", zei Felipe, die de rechter "de ultieme garantie van de rechten en een essentiële factor in het naleven van de wet" noemde. "U kunt altijd rekenen op het vertrouwen en de steun van de Kroon."

Bij de ceremonie was ook onderzoeksrechter Pablo Llarena van het hooggerechtshof aanwezig, die in Catalonië onder vuur ligt omdat hij dertien Catalaanse separatitische leiders heeft aangeklaagd voor rebellie.

Voorzitter Carlos Lesmes van het hooggerechtshof alludeerde op de Catalaanse crisis door de nieuwe rechters voor te houden: "Uw collega's zijn bezig krachtdadig een antwoord te geven op de uitdagingen die zich stellen in uitermate troebele en ingewikkelde tijden".

In de omgeving van het auditorium betoogden enkele honderden separatistische militanten.

AP2018

Puigdemont moet zich wekelijks melden bij politie Berlijn

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is er intussen in geslaagd de voorwaarden van zijn vrijlating in Duitsland te verzachten.

Puigdemont werd op 25 maart in Duitsland gearresteerd op basis van een in Madrid uitgevaardigd aanhoudingsbevel. Vrijdag mocht hij in afwachting van een eventuele uitlevering aan Spanje de gevangenis van Neumünster verlaten.

Hij heeft de Duitse justitie gevraagd om zich wekelijks aan te melden bij de politie van Berlijn in plaats van Neumünster aan te melden. Dat is hem toegestaan, laat een woordvoerster van het hooggerechtshof van de deelstaat Sleeswijk-Holstein weten.

Zaterdag had Puigdemont gezegd in Berlijn te willen verblijven terwijl zijn verzoek tot uitlevering in behandeling is. Het hof oordeelde eerder dat de aanklacht van rebellie onvoldoende is voor een uitlevering, maar misbruik van overheidsgeld wel. Puigdemont mag zich vrij bewegen in Duitsland, maar mag het land niet verlaten.

Meest gelezen