Videospeler inladen...

Aantal starters op recordhoogte in 2017: elke dag begonnen 260 Belgen met een eigen zaak     

In 2017 zijn in ons land 95.081 nieuwe ondernemingen opgestart, een gemiddelde van 260 per dag. Dat is een record. Het zijn er ruim 5.000 meer dan het jaar voordien. De cijfers komen uit de jaarlijkse Startersatlas van de ondernemersorganisaties Unizo en UCM en het handelsinformatiebureau Graydon.

De economie trekt aan en dat toont zich ook in het groeiende aantal starters. In vergelijking met 2016 is er een stijging van 5,9 procent. Minder dan tussen 2015 en 2016 (een stijging van 8,7 procent), maar nog steeds een meer dan behoorlijke toename. "De trend van de afgelopen jaren blijft zich volop doorzetten. Ondernemen is meer dan ooit hip, dankzij een verbeterd imago van ondernemerschap in het algemeen en een sterk wijzigende tijdsgeest anderzijds", zegt Danny Van Assche van Unizo.

De stijging van het aantal starters geldt voor alle gewesten: Vlaanderen (+5,6 procent ), Brussel (+4,5 procent) en Wallonië (+6,9 procent). Ook alle provincies gaan erop vooruit, maar procentueel is de aangroei het grootst in Vlaams-Brabant (voor Vlaanderen) en Henegouwen (voor Wallonië).

1 op de 10 starters werft personeel aan

Naast het aantal startende ondernemingen zijn er natuurlijk ook bedrijven die ermee ophouden. Dat waren er afgelopen jaar 66.621, wat neerkomt op een nettogroei (het verschil tussen beide cijfers) van 28.460 ondernemingen. De aangroei van het totale aantal ondernemingen in België bedroeg 2,45 procent. Dat cijfer ligt hoger dan de voorbije jaren.

De meeste starters situeren zich in de dienstensector (zakelijke diensten, immobiliën, IT, enzovoort) en in de vrije beroepen. Alle sectoren gaan erop vooruit, behalve de groothandel.  De verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen ligt op 57 tegenover 43 procent. Dat cijfer is al enkele jaren stabiel.

Wie een eigen zaak begint, creëert in de eerste plaats voor zichzelf een job.  Eén op de tien starters heeft vorig jaar ook meteen één of meerdere personeelsleden aangeworven. Als je het bekijkt op 10 jaar tijd groeit het aantal ondernemingen met personeel naar een kwart.  

2 op de 3 starters overleven eerste 5 jaar

Starter worden is niet zonder risico, dat is bekend. Hoe zit het met de overlevingskans van de ondernemingen? Van alle nieuw opgerichte ondernemingen in 2013 is na 5 jaar nog 66 procent actief. Twee op de drie starters overleven dus de eerste 5 jaar. De overlevingsgraad op één jaar bedraagt zo'n 85 procent.

De vrije beroepen hebben de hoogste overlevingsgraad. In deze sector zijn van de nieuw opgerichte ondernemingen in 2013 vandaag nog 83,4 procent actief. Ook de industrie en de groothandel halen hoge overlevingsgraden. De laagste overlevingsgraad op vijf jaar vinden we in de horecasector. Daar overleeft slechts 60,8 procent de eerste vijf jaar.

Meest gelezen