©Nicolas TAVERNIER/REA

Steeds minder vergunningen voor woningrenovaties

Woningen in Vlaanderen worden steeds minder grondig gerenoveerd. Vorig jaar waren er zo'n 13.000 goedgekeurde aanvragen voor structurele renovaties, da's 20% minder dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van de overheidsdienst Economie. Nochtans zouden tegen 2050 alle woningen energiezuinig moeten zijn. "Aan dit tempo zullen we nooit die doelstelling halen" reageert Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw.

In Vlaanderen staan er zo'n 3 miljoen woningen die grondig gerenoveerd moeten worden omdat ze niet energiezuinig zijn. Maar voor zo'n structurele renovatie moet een vergunning aangevraagd worden. Uit cijfers van de overheidsdienst Economie blijkt dat er vorig jaar zo'n 13.000 vergunning werden uitgereikd. Dat is 20% minder dan in 2016.

Dat er steeds minder structurele renovaties zijn baart de Vlaamse Confederatie Bouw zorgen. "Tegen 2050 moeten alle woningen energiezuinig zijn, maar aan dit tempo zullen die doelstelling nooit halen" reageert voorzitter Marc Dillen. "Gezinnen die een woning kopen, onderschatten vaak de kosten van een grondige renovatie. En bovendien kosten woningen ook al vaak zoveel dat er niet veel budget meer over is."

 

Meest gelezen