Tevhid-moskee in Eisden wacht ongeduldig op erkenning

De Tevhid-moskee in Eisden (Maasmechelen) wacht al sinds 2013 op haar erkenning door de Vlaamse regering, hoewel ze naar eigen zeggen "een voorbeeldmoskee" is.  

Dat signaal gaf de moskee door zondag zo'n tweeduizend gasten op een vriendschapsbrunch te verwelkomen.

De Tevhid-moskee wacht al sinds 2013 op een erkenning door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Inburgering Liesbeth Homans (N-VA). "Wat verwacht men nog meer van ons om een erkenning te kunnen krijgen?", vraagt Hasan Düzgün, woordvoerder van de moskee, zich af. "Waarom wij een rode kaart krijgen van minister Homans in verband met de erkenning, weten wij nog steeds niet. Wij zijn de actiefste moskee van België."

De moskee stapte vier jaar geleden af van de klassieke invulling, door allerlei socioculturele en educatieve projecten te organiseren. Zo zorgen ze voor een huistaakbegeleiding en kunnen kinderen in de moskee studeren met ondersteuning van professionele leerkrachten uit zowel het basisonderwijs als het secundair onderwijs. Verder zet de moskee haar deuren open voor de maandelijkse ontbijtzondagen, de jaarlijkse opengebedshuizendag en rondleidingen voor scholen, verenigingen en andere instanties.

Met de traditionele vriendschapsbrunch wil de moskee de relaties tussen moslims en niet-moslims bevorderen. Ze willen ook aantonen dat verschillende nationaliteiten, culturen en levensbeschouwingen vredevol kunnen samenleven. "Wij zullen altijd een voorbeeldmoskee zijn die meewerkt aan een vreedzame samenleving", aldus Düzgün.

Meest gelezen