Videospeler inladen...

Bezorgdheid over Hongarije: "De democratie in Europa staat onder druk"

Verschillende Europarlementsleden zijn bezorgd over de grote verkiezingsoverwinning van de Fidesz-partij van premier Viktor Orbán in Hongarije. Zij stellen zich vragen bij het gehalte van de democratie in het land. Europees Parlementslid Ivo Belet (CD&V), die samen met Fidesz in de EVP-fractie zit, verdedigt het lidmaatschap van de EVP-fractie omdat Fidesz anders een ongeleid projectiel dreigt te worden. De OVSE is erg kritisch over de stembusgang.

"Ik ben niet verrast door de overwinning van Orbán", zegt Kathleen Van Brempt (SP.A), "maar had wel niet verwacht dat die zo groot zou zijn". Van Brempt maakt zich ook zorgen over andere Oost-Europese landen. "De democratie in Europa staat onder druk. Er zijn nog wel verkiezingen, maar democratie is meer dan dat. Ook de rechterlijke macht en het middenveld staan onder druk en hoe langer Orbán aan de macht is, des te meer gaan stukken van de democratie verloren."

Ook Bart Staes (Groen) is niet erg gelukkig met de overwinning van Orbán. "Zijn overwinning geeft te denken over het gehalte van de democratie in Hongarije", zegt Staes. Het Europees Parlement is bezig met het opstellen van een rapport over Hongarije, waarin onder meer bekeken zal worden of het artikel 7 van het Verdrag van Lissabon tegen Hongarije ingeroepen kan worden. Daardoor zou Hongarije eventueel zijn stemrecht in de Europese Raad kunnen verliezen, "maar net als bij Polen zal dat waarschijnlijk moeilijk liggen bij de ministers van de Europese Raad", denkt Staes.

Hilde Vautmans (Open VLD) vindt dat Europa na de uitslag in Hongarije nog meer moet inzetten op de Europese waarden en normen. Zij wijst erop dat Hongarije per inwoner de grootste ontvanger van Europese subsidies is. Tegenover dat geld moet dan ook een aanvaarding van de Europese waarden staan, zegt Vautmans.

Vautmans wijst ook op de rol van de Europese Volkspartij (EVP), waar ook de partij van Orbán, Fidesz, toe behoort. De voorzitter van de EVP, de Duitser Manfred Weber, heeft Orbán al gefeliciteerd met zijn overwinning. Volgens Vautmans houdt de EVP Orbán de handen boven het hoofd en blokkeren de Europese christendemocraten het inroepen van artikel 7 tegen het land.

EVP

Ivo Belet (CD&V) verdedigt het lidmaatschap van Fidesz bij de EVP. Als we de partij zouden buitengooien, wordt ze waarschijnlijk een ongeleid projectiel. "Door de partij aan boord te houden vijlen we de scherpe kantjes van het beleid van Orbán wat af", zegt Belet.  Hij verwijst ook naar de reactie van Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker (ook EVP) die Orbán gefeliciteerd heeft, maar tegelijk gewaarschuwd heeft dat Hongarije de waarden en principes van Europa moet verdedigen. "De Europese Commissie heeft trouwens de afgelopen maanden en jaren een batterij van inbreukprocedures opgestart tegen de Hongaarse regering. Je kan dus niet zeggen dat zij ontzien worden omdat zij deel uitmaken van de EVP."

Anneleen Van Bossuyt (N-VA) vindt dat we de uitslag van de Hongaarse verkiezingen moeten respecteren. "De verkiezingen laten zien dat het Hongaarse vluchtelingenbeleid een grote steun geniet." Toch heeft Van Bossuyt ook vragen bij de stijl en de retoriek van Orbán, en vindt ze dat artikel 7 tegen het land moet worden ingeroepen als het land de Europese waarden met voeten treedt. "Net zoals tegen Polen zullen we dan het resultaat van het onderzoek afwachten", zegt Van Bossuyt. Ze vindt wel dat Europa zijn geloofwaardigheid verliest door niet consequent te zijn en niet op te treden tegen Spanje in de Catalaanse kwestie.

"Democratische verkiezingen ondermijnd"

De Fidesz-partij van de Hongaarse premier Viktor Orban heeft de "democratische mechanismen ondermijnd" om zo "voordeel te halen bij de parlementsverkiezingen", zegt het waarnemingsorgaan van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Fidesz heeft zich volgens de OVSE bezondigd aan "intimiderende en xenofobe retoriek", "duistere campagnefinanciering" en gebruik van de media als vehikel voor de partij. "Een constante overlapping tussen de overheid en de middelen van de regerende partij hebben de kansen van de andere kandidaten ondermijnd om met gelijke wapens te kunnen strijden", zegt de OVSE nog. 

Meest gelezen