Vlaamse export naar recordhoogte in 2017

De Vlaamse bedrijven hebben in 2017 voor 317 miljard euro aan goederen geëxporteerd. Dat is 5 procent meer dan de 302 miljard euro in 2016 en een nieuw record. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) bekendgemaakt.

De Vlaamse uitvoer stijgt nu al voor het achtste jaar op rij. Met een bedrag van 317 miljard euro is de Vlaamse uitvoer goed voor 83,2 procent van de totale Belgische uitvoer. Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn respectievelijk goed voor 14,2 en 2,5 procent. (Lees voort onder de grafiek)

Veruit het grootste deel van de Vlaamse uitvoer (70,1 procent) ging naar landen binnen de EU. Ruim de helft van de totale Vlaamse export ging naar Duitsland, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg.

Van een groot brexit-effect lijkt geen sprake. De Vlaamse export naar het Verenigd Koninkrijk is wel licht gedaald (-0,4 procent), maar de daling is minder sterk dan de globale daling van de Britse wereldimport (-1 procent). Bovendien was er in 2016 nog een stijging van de Vlaamse export naar het VK met 1,8 procent. 

Voor wat de Europese afzetmarkten buiten de EU-28 betreft, laat de Vlaamse export een stijging van 17,6 procent optekenen, met vooral opvallende stijgingen in Zwitserland (+22,2 procent), Turkije (18,9 procent) en Rusland (+11 procent).

Buiten Europa noteert Vlaanderen een sterke stijging van de export naar Afrika (+13 procent), naar Azië (+3,7 procent, met onder meer een stijging van 15,6 procent richting China) en van 4,6 procent naar het Midden-Oosten.

Het enige continent waar de exportcijfers achteruitgingen is Amerika. Die afname is grotendeels toe te schrijven aan de VS. Daar is sprake van een daling van 13,9 procent. Toch wordt die daling niet bestempeld als structureel. 

Meest gelezen