Videospeler inladen...

Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen vraagt naar autopsie bij een onverwacht overlijden in de sport

Alleen door een autopsie en een genetisch onderzoek kom je te weten wat de oorzaak is van een onverwacht overlijden in de sport. De Vereniging van Sport- en Keuringsartsen ijvert al langer voor zo’n autopsie. De politiek is er nog niet uit.

De wielerwereld is nog in rouw bij de dood van de 23-jarige Michael Goolaerts. Hij viel op de tweede kasseistrook van Parijs-Roubaix, waarna hij het bewustzijn verloor. De artsen stelden een hartfalen vast. Maar het is niet duidelijk of dat dat voor of na de val gebeurde.

De Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen pleit al langer voor een verplichte autopsie na een plotse dood. Zo’n autopsie met een genetisch onderzoek kan ook levens redden: “Dat is belangrijk voor overlevers, broers en zussen omdat we af en toe merken dat er toch wel wat genetische aandoeningen bij zitten. Dat wil zeggen dingen die vaker in de familie voorkomen”.
 

Dat is belangrijk voor overlevers, broers en zussen omdat we af en toe merken dat er genetische aandoeningen bij zitten

Tom Teulingkx, Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen

De Vereniging heeft een anderhalf jaar geleden een actieplan opgesteld. “Forenische artsen, sportartsen en cardiologen zijn het er allemaal wel over eens", zegt Teulingkx, "ze hebben er een rapport over gemaakt. Het is nodig dat daar gevolg aan wordt gegeven".

Politiek

Het plan ligt volgens Teulingkx op de verschillende bureaus van de betrokken ministers. Die zijn momenteel met vakantie en niet bereikbaar voor commentaar. We hebben wel een paar reacties van enkele kabinetten.

Het kabinet van Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen laat weten dat autopsie een medische beslissing is die een arts of ziekenhuis moet nemen. Bij Justitie klinkt het dan weer dat een arts alleen kan beslissen tot autopsie als die een misdrijf vermoedt. Voor de andere gevallen verwijst het kabinet naar de ministers van Volksgezondheid en Sport. Het kabinet van Vlaams minister van Sport Philippe Muyters verwijst door naar de federale minister van Volksgezondheid. En daar luidt het dat er voorlopig geen uitzonderingen kunnen worden gemaakt voor (top)sporters.

Leren reanimeren

Ten slotte wijst de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen op het belang van een cursus reanimatie. "Het viel gisteren op dat het zo lang duurde voor iemand stopte om te reanimeren. Dat moeten we toch zoveel mogelijk trachten te vermijden. Hoe dan ook, we tasten nu te veel in het duister. Er moet meer duidelijkheid komen. Volgens onze cijfers kan het om tientallen jongeren gaan, als het om 40, 50 jonge mensen gaat denk ik dat dat genoeg reden is om hier meer rond te doen."

Meest gelezen