Wie wordt na een weekend monnik in Westmalle? Bram Noë niet, maar wellicht één iemand wel

In Westmalle hebben afgelopen weekend twintig mannen geproefd van het abdijleven samen met de paters die er wonen. Bram Noë was een van die deelnemers en deelde zijn ervaring met het radioprogramma "De ochtend". Noë merkte vooral de "intensiteit" van het abdijleven op, maar past toch voor een langer verblijf. Wellicht zal één iemand bij de broeders in Westmalle intreden.

De kranten en websites pikten het nieuws graag op: de Abdij van Westmalle lanceerde een oproep  gericht naar alleenstaande mannen om het leven bij de monniken uit te proberen tijdens een weekendje. Dat eerste "probeerweekend" was afgelopen weekend.

Twintig kandidaten werden snel gevonden. Een van de deelnemers was Bram Noë, die zoals zovelen het hectische leven even achter zich wilde laten en wilde genieten van de stilte. "De bedoeling was kennis te maken met de broeders en deel te nemen aan hun leven, en dat was zonder enige censuur. Dat was álles samen doen: eten, naar de kerk gaan en werken. We werden vrij toegelaten. Het werd een intense ervaring", legt Noë uit.

Ze leven zonder vrije dagen en staan elke dag om 3.45 uur 's ochtends op

Hoe ziet een monnikenleven er nu uit? "Ze leven zonder verlof, zonder vrije dagen. Ze staan om 3.45 uur 's ochtends op, en beginnen om 4 uur te bidden ("de nachtwake"). Van 5 tot 7 uur is er tijd voor lezing, studie. En zo gaat het door tot 20 uur 's avonds. Elk moment van de dag weet je waar ze mee bezig zijn. Ze bidden in totaal vier uur en werken vijf uur, want handenarbeid is zéér belangrijk in de leer van Benedictus. Ze bakken brood, brouwen bier, maken kaas, tuinieren, doen aan veeteelt, enz.", aldus Noë over de precieze routine. Hij noemt die dagen heel intens: "Constant bezig zijn met God, met werken en met jezelf om tot een hoger niveau te komen... Ik zou het niet élke dag kunnen doen zonder variatie, zonder eens op restaurant te kunnen gaan of eens naar de bioscoop of naar een concert."

Ik zou het élke dag niet kunnen doen zonder variatie  

Eén iemand toonde oprecht interesse

Het abdijleven is dus niet meteen voor Noë, maar één van de deelnemers bleek wel enthousiast.  "Eén iemand zal wellicht intreden, ik heb met hem gesproken. Die man had een gesprek aangevraagd met een broeder. Hij glunderde echt na het gesprek. Hij mag nog eens een maand meeleven met de monniken en kan daarna beslissen."

In juli volgt nog een tweede "probeerweekend". De gasten van het afgelopen weekend werden opnieuw uitgenodigd. "Het werd ons voorgesteld omdat er een paar mensen hadden afgehaakt en op dat moment waren er geen reserves." Noë overweegt het. "Die monniken zijn écht zeer aimabel. Ze zijn warm en liefdevol. De sfeer binnen de abdijmuren is bijzonder."

Meest gelezen