Yannic wil het klooster in na proefweekend in Westmalle

Yannic Coussement uit Deinze begint binnenkort aan een proefperiode in de abdij van Westmalle. Hij gaat er een soort stage doen van één maand en daarna beslissen of hij definitief in het klooster intreedt. Hij nam de beslissing na een open weekend in de abdij.

In februari deden de broeders van de abdij in Westmalle een opvallende oproep naar alleenstaande mannen. Wie wou, mocht een weekendje komen proeven van het echte abdijleven. De oproep was gericht naar "mannen die naar het leven verlangen". Bedoeling was om het dagritme van de broeders te volgen, een weinig flexibel leven. Concreet bestaat het dagschema uit een strak geregelde opeenvolging van bidden, mediteren, handenarbeid en lectio divina of de lezing van gewijde teksten. Veel mannen zagen dat blijkbaar zitten, want de respons op de oproep was massaal. De broeders van Westmalle kregen zoveel aanvragen dat ze zelf een selectie moesten maken. Uiteindelijk leefden 17 alleenstaande mannen tussen de 18 en 65 jaar twee dagen tussen de paters in de abdij.  

Ritme van het klooster beleven

Een van hen is Yannic Coussement uit Deinze (49). Hij voelde zich enorm aangesproken door de oproep en reageerde meteen. Yannic speelt al lange tijd met het idee om monnik te worden, maar pas sinds een jaar gaat hij heel concreet op zoek naar mogelijkheden. Een test van twee dagen in Westmalle leek hem dan ook een ideale kans. Over dat weekend is hij alleen maar lovend: "Het was ongelooflijk indrukwekkend, liefdevol, prachtig. Ik kon er het ritme leren kennen en proeven hoe het eraan toegaat in het klooster. Ik kan eigenlijk amper uitdrukken hoe goed het was." Yannic mocht samen met de anderen meeleven in de gemeenschap van de broeders en hij sliep in het nieuwe gastenverblijf. "We stonden op om 3.45 uur en om 4.00 uur begonnen we met de nachtwake. Daarna waren er gebedsdiensten waar we samen met de monniken in het koor psalmen zongen." Om 20.00 uur was het bedtijd.     

Het was een unieke belevenis voor de Deinzenaar. Op voorhand had hij geen speciale verwachtingen, hij ging er gewoon naartoe en liet alles op zich afkomen. En het overtrof alles zegt hij: "M'n hele indruk is goed: de gastvrijheid, de openheid, de broederliefde, de vriendelijkheid, de vrede onderling en naar de andere mensen toe, de harmonie, het ritme. Ik ben echt onder indruk."

Helemaal overtuigd

Yannic is er al zijn hele leven mee bezig. Intussen heeft hij al verschillende gesprekken gehad bij andere abdijen. Maar zijn proefweekend in de abdij van Westmalle heeft de doorslag gegeven. "Deze abdij vind ik echt fantastisch, het is een prachtige plaats in de natuur met een boerderij, heerlijk eten, kaas, een mooie bibliotheek, veel literatuur en een brouwerij. Nu ben ik echt overtuigd." Dat de winters moeilijk kunnen worden of dat het op den duur te veel van hetzelfde wordt, kan Yannic niet geloven. "Nee, dat is onmogelijk," reageert hij vastberaden.

Op 17 mei gaat hij voor een maand op proef in het klooster, een soort stage. Als die meevalt, zet hij definitief de stap naar het kloosterleven en wordt hij monnik. "Jammer dat ik dit weekend nu pas kon doen. Als ik dat op m'n twintigste had meegemaakt, dan had ik nu ongetwijfeld een ander leven." 

Meest gelezen