Represented by ZUMA Press, Inc.

12 maanden cel voor 96-jarige pater die minderjarige jongen had betast

De correctionele rechtbank van Leuven heeft de 96-jarige pater Pieter M. veroordeeld tot twaalf maanden cel. De man is schuldig bevonden aan aanranding van een minderjarige jongen.

Pieter M. uit Oud-Heverlee vergreep zich twee jaar geleden aan een 16-jarige jongen, die een retraite volgde in de kloostergemeenschap van Don Bosco in Oud-Heverlee. Tijdens een film werd hij door de pater betast. Toen de moeder van het slachtoffer de feiten vernam, diende ze een klacht in. Pieter M. gaf het misbruik toe.

Tijdens het proces kwam aan het licht dat de pater in 1998 al eens veroordeeld werd voor zedenschennis en aanranding van de eerbaarheid. Hij kreeg toen opschorting van straf, met probatie voor een periode van vijf jaar. Die veroordeling van twintig jaar geleden hield M. verborgen voor de congregatie van salesianen waartoe hij behoorde. Toen het misbruik in Oud-Heverlee bekend raakte, werd de pater naar een andere kloostergemeenschap gestuurd waar geen minderjarigen in de buurt zijn.

Speelplein Don Bosco distantieert zich van de man

Pieter M. werd twee jaar geleden nog gehuldigd naar aanleiding van z’n verjaardag, op het speelplein Don Bosco in Oud-Heverlee. Het speelplein benadrukt nu dat de daden waarvoor hij veroordeeld werd, niet hebben plaatsgevonden tijdens de speelpleinmaanden. "Hij was voor de kinderen en jongeren een bekend gezicht, omdat hij hen ’s morgens mee begroette en ’s avonds ook mee uitzwaaide. Dhr. M. was nooit officieel animator op het speelplein”, luidt het.

“We distantiëren ons volledig van zijn gedrag. Als speelplein zijn we zelf enorm geschrokken van deze feiten en voelen we dat dhr. M. ons vertrouwen misbruikt heeft. Zijn handelingen staan haaks op datgene waarvoor we als speelplein staan: kinderen en jongeren mee begeleiden in hun ontwikkeling als mens.”

Meest gelezen