Jan Sluijters, "Landschap met fietsers" uit 1911. (Museum Singer Laren/Nardinc Collectie)

Familie Blokker schenkt ruim honderd schilderijen (en nieuwe vleugel) aan Museum Singer Laren

Els Blokker-Verwer, de weduwe van Jaap Blokker (de man achter de winkelketen), schenkt ruim honderd schilderijen van Nederlandse avant-gardisten aan het Museum Singer Laren. Rode draad is het werk van haar lievelingskunstenaar Jan Sluijters. De collectie zal te zien zijn in een nieuwe vleugel van het museum, die ook gefinancierd zal worden door Els Blokker-Verwer.    

De kunstwerken van de familie Blokker vallen samen onder de zogenoemde Nardinc Collectie, met werken van Jan en Charley Toorop, Kees van Dongen, Dik Ket, Crael Willink en Leo Gestel. "De collectie biedt een overzicht van het Nederlands modernisme in de eerste helft van de 20ste eeuw en sluit aan bij de oorspronkelijke Singerverzameling, waarin de nadruk ligt op het Nederlands impressionisme. Dit is een droom die uitkomt", laat het museum dankbaar weten.

Zelf zegt Els Blokker-Verwer in een videoboodschap (bekijk hieronder) dat ze zich thuis voelt bij Singer Laren. "De collectie is door Jaap en mij met heel veel liefde, plezier en passie opgebouwd. Ik hoop dat mensen die straks naar de schilderijen komen kijken, daar enorm van genieten, net zoals Jaap en ik dat altijd hebben gedaan."

De opening van de nieuwe vleugel van het museum is voorzien tegen eind 2020. De Nederlandse krant NRC schat de waarde van de Nardinc Collectie op tientallen miljoenen euro.

Meest gelezen