hardtglobalmobility.com

Musk wil met nieuwe "hyperloop" half zo snel als het geluid gaan: "Een hoop schroot is ook mogelijk"

Ondernemer en miljardair-investeerder Elon Musk heeft op Twitter een teaser gestuurd in verband met een nakende test in "zijn" hyperloop, een soort luchtledige tunnel  met een capsule voor ultrasnel vervoer. De lat ligt hoog: de helft van de snelheid van het geluid halen.  

Musk, die zijn hand niet omdraait voor een publicitaire stunt meer of minder, schreef eergisteren op Twitter: "Upgrade van de SpaceX/Tesla Hyperloop-pod gaat binnenkort een test uitvoeren. We gaan proberen om de helft van de snelheid van het geluid te halen (en opnieuw te remmen) binnen de 1,2 kilometer."

Voor de volledigheid: de snelheid van het geluid in de lucht is ongeveer 1.200 km/u (het schommelt een beetje afhankelijk van onder meer de luchtvochtigheid). Musk beseft dat dit verkeerd kan aflopen, zeker op zo'n korte afstand: "We zouden wel eens met een hoop schroot kunnen zitten achteraf, maar het blijft hoe dan ook spannend."  

De hyperloop is een nieuwe technologie die op termijn mensen moet gaan transporteren met duizelingwekkende snelheden. Dat gebeurt door gebruik te maken van capsules aangedreven door magneten in een luchtledige buis.

Sinds het concept gelanceerd werd, sneuvelt het ene snelheidsrecord na het andere. Ook in andere landen, zoals Nederland, wordt nu aan een hyperloop gewerkt. Vorig jaar organiseerde Musk zelfs een internationale hyperloopcompetitie voor studenten. Een team van 30 studenten uit München haalde het toen met een snelheid van ruim 320 km/u (foto onder). 

Vorig jaar, toen Musk zich in Californië op de borst mocht kloppen met een snelheid van 355 km/u, keek hij al vooruit naar de snelheid van het geluid. In september zei hij toen al om "over enkele weken" een snelheid van 500 km/u te halen. De test die er nu aankomt, is er eentje in een geüpdate versie van de hyperloop.

De hyperloop is een ideaal transportmiddel voor de middellange afstand

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Musks ultieme droom is om een snel transport op te zetten dankzij een hyperlooptunnel tunnel New York en Washington DC (zo'n 370 km).

Het concept van een hyperloop ontstond in 2013. Musk vindt zoiets eigenlijk ideaal voor steden zo'n 1.500 km uit mekaar liggen: te ver voor met de auto, maar te inefficiënt voor een vliegtuig, omdat het voor zo'n traject te weinig op cruising speed kan vliegen. 

AP2013

Meest gelezen