Represented by ZUMA Press, Inc.

EU-landen mogen activiteiten als Uber-pop verbieden

Europese lidstaten kunnen activiteiten van de vervoersapp Uber verbieden en bestraffen zonder dat ze dat eerst melden aan de Europese Commissie. Dat oordeelt het Europees hof van Justitie. Het arrest bevestigt opnieuw dat Uber geen informatiebedrijf maar een taxidienst is en zo dus behandeld en bestraft kan worden door lidstaten.

Het Europees hof sprak zich uit over een Franse zaak. Uber werd in Frankrijk vervolgd op basis van een wet uit 2014. Die verbood de dienst UberPop waarbij via een app niet-professionele chauffeurs met hun eigen voertuig ingeschakeld werden.
Volgens Uber zelf moest Frankrijk die wettekst eerst overmaken aan de Europese Commissie. Omdat dat niet gebeurde, kon Uber niet vervolgd worden, vond het bedrijf. Maar dat argument blijft niet overeind volgens het Europees hof.

“Het hof oordeelde in december vorig jaar al in een zaak over taxi’s in Barcelona dat Uber een taxidienst is en geen dienst in de informatiemaatschappij”, zegt woordvoerder Stefaan Van der Jeught. “Dat is essentieel voor de juridische kwalificatie. Wat Uber doet gaat om taxivervoer en daarom valt het onder de strafwetgeving.”

Uber is ook in Brussel actief. De dienst UberPop werd al verboden door de rechter omdat die de strenger taxiwetgeving niet volgde. Daarna ging UberX van start, waarbij het bedrijf wel professionele chauffeurs laat rijden.
Eind vorige maand voerden de Brusselse taxichauffeurs nog actie tegen Uber door onder meer filterblokkades op te zetten.
 

Meest gelezen