Videospeler inladen...

Eva De Roovere zingt voor Centraal-Amerikaanse vrouw die jarenlang in de cel zat voor een miskraam

Teodora Vásquez, een Centraal-Amerikaanse vrouw, spendeerde 10 jaar achter de tralies in El Salvador omdat ze van abortus verdacht werd. Vandaag brengt ze een bezoek aan het kantoor van Amnesty International in Brussel. De Vlaamse zangeres Eva de Roovere brengt er live een lied dat speciaal voor Teodora geschreven is.

Teodora Vásquez kwam in februari vrij na tien jaar in de gevangenis wegens een miskraam. Abortus is in El Salvador strikt verboden, zelfs wanneer het leven van de vrouw gevaar loopt, en vrouwen die een miskraam krijgen worden er vaak van verdacht zelf abortus te hebben gepleegd. Wanneer een zwangerschap vroegtijdig beëindigd wordt, kan de vrouw veroordeeld worden voor moord, goed voor celstraffen van tot wel 50 jaar. Voor Teodora sloeg het noodlot toe in 2007. Ze is 9 maanden zwanger wanneer ze onverwacht haar ongeboren kind verliest. De politie arresteert haar en ze wordt veroordeeld tot 30 jaar celstraf. 

In 2015 richt Amnesty International zich op Teodora, en wordt ze  één van de hoofdpunten in een wereldwijde schrijfmarathon. Iedereen die wou kon toen brieven schrijven naar de autoriteiten in El Salvador en steunbetuigingen sturen naar Teodora. In Vlaanderen is zangeres Eva De Roovere op dat moment ambassadrice van de campagne. Ze wordt bijzonder geraakt door het verhaal van de jonge vrouw en componeert samen met muzikant Daithi Rua een lied speciaal voor Teodora.

Teodora is vandaag in België op uitnodiging van de Europese Groene Partij. Daarnaast is ze ook op bezoek bij het kantoor van Amnesty International in Brussel. De Centraal-Amerikaanse vrouw neemt er zelf het woord om haar ervaringen te delen en de Amnesty-activisten toe te spreken. Nadien zingt Eva de Roovere het lied voor de eerste keer live.

Op dit moment zitten er in El Salvador volgens Amnesty International nog minstens 27 andere vrouwen in de gevangenis als gevolg van de abortiewetgeving. De organisatie ijvert voor een volledige afschaffing van het huidige abortusbeleid, en de onmiddellijke vrijlating van de nog opgesloten vrouwen. Ook willen ze zwangere vrouwen de mogelijkheid geven om op een veilige en legale manier manier abortus te plegen, zeker wanneer het leven van de vrouw zelf gevaar loopt, bij verkrachting, incest en bij foetussen met een levensbedreigende beperking.

Meest gelezen