Hongaarse oppositiekrant houdt op met bestaan na overwinning Orbán 

Een van de grootste oppositiekranten van Hongarije heeft aangekondigd te stoppen met de werkzaamheden. Volgens de uitgever kwam de krant in financiële problemen terecht, nadat ze zich had gekant tegen de herverkozen premier Orbán en zijn verkiezingscampagne. Critici beschouwen het als een indicatie van de steeds meer onder druk staande mediavrijheid in Hongarije. 

De 80 jaar oude Magyar Nemzet is in handen van de Hongaarse magnaat Lajos Simicska, een voormalige voorstander van Orbán die zich tijdens de afgelopen verkiezingscampagne opwierp als een van zijn felste tegenstanders. Financiële problemen hebben ervoor gezorgd dat Simicska besliste de werkzaamheden van de krant op te schorten. Vanaf morgen wordt zowel de papieren als online versie van de krant opgedoekt.  Dat laat de uitgever weten.

Nochtans behoorden de mediakanalen van Simicska tot voor kort tot de meest winstgevende van Hongarije. Nadat Simicska zich echter tegen Orbán was beginnen te keren, liep de winstgevendheid terug en kreeg de krant geen overheidssteun meer.

De krant sluit ook niet toevallig twee dagen nadat Viktor Orbán voor de derde maal is herverkozen als premier van Hongarije, ondanks het verzet van Simicska.

Politiek analist Tamás Boros legde uit dat Simicska het niet langer de moeite vindt om zich te verzetten tegen Orbán, nu blijkt dat twee derde van het volk voor zijn herverkiezing heeft gestemd. "Hij ziet de resultaten en anticipeert wraak van de overheid, dus sluit hij alle niet-winstgevende mediakanalen." 

Afnemende mediavrijheid

Orbáns partij Fidesz is al sinds 2010 aan de macht in Hongarije. De grip van de partij op onafhankelijke media is sindsdien aanzienlijk toegenomen. Openbare omroepen zijn bijvoorbeeld omgevormd tot gehoorzame volgers. Dichte vrienden en bondgenoten van premier Orbán kopen systematisch aandelen in private mediakanalen, om zo meer invloed te krijgen op de berichtgeving. En de publiciteit wordt zodanig gestuurd dat de boodschappen de regering in een positief daglicht plaatsen. 

De sluiting van de oppositiekrant Maygar Nemzet wordt dan ook beschouwd als een mijlpaal in wat de geleidelijke aftakeling van de onafhankelijke media in Hongarije wordt genoemd. De mediavrijheid staat onder druk. Critici vrezen dat Hongarije onder Orbán in de richting van een autoritaire staat evolueert. 

Meest gelezen