Jagers mogen 15 damherten schieten in Helchteren

In Helchteren heeft het wildbeheer een vergunning gekregen om 15 tamme damherten te schieten. Agentschap Natuur en Bos heeft de toestemming daarvoor gegeven omdat damherten niet thuishoren in onze bossen.

De damherten beschadigen gewassen en zijn een gevaar op de weg. Maar de gemeente hoopt dat de damherten toch niet geschoten moeten worden. Ze wil hen vangen en onderbrengen op Molenheide. Want er is een sterk vermoeden dat de dieren daar zijn uitgebroken. Gemeenteraadslid Stijn van Dingenen van S&D: "De dieren gaan 's avonds laat tot vrij dicht terug naar Molenheide toe. Je ziet ook plaatsen waar ze mogelijk ontsnapt kunnen zijn."

De gemeente wil nu uitzoeken hoe ze de dieren terug naar het domein kunnen krijgen. "We denken eraan om met een grote groep mensen, onder begeleiding van specialisten van bijvoorbeeld het Natuurhulpcentrum, de dieren terug te leiden naar een omheinde zone op het domein", volgens van Dingenen. Verdoven is geen optie, omdat er kans is op overlijden en een deel van de dieren kan wegvluchten. Er is nu afgesproken met de jagers dat er de eerste dagen niet geschoten wordt, zo is er tijd om een plan uit te werken. 

(foto: Pixabay)

Meest gelezen