Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

HERLEES ONZE LIVEBLOG: Facebook­topman Zuckerberg geeft tekst en uitleg in Amerikaanse Senaat over dataschandaal

Mark Zuckerberg heeft twee Senaatscommissies in het Amerikaanse Congres te woord gestaan tijdens een hoorzitting over het dataschandaal waarin Facebook is verzeild geraakt. De hoorzitting duurde vijf uur. Zuckerberg kwam over het algemeen goed uit de verf, al moest hij ook meer dan eens het antwoord schuldig blijven.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Na vijf uur zit de hoorzitting met Mark Zuckerberg erop. De Facebook-baas krijgt te horen dat de zitting informatief was. We sluiten deze liveblog hier af. Meer verslaggeving krijgt u over enkele uurtjes.

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "Er is ook al een geval van hacking geweest bij Facebook, maar volgens mij heeft men daarbij geen toegang gekregen tot gegevens van gebruikers."

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

De zitting is nu meer dan vier uur bezig. Mark Zuckerberg lijkt de vuurproef in de Senaat zonder al te veel kleerscheuren te doorstaan, maar het valt op dat hij meer dan eens niet kan antwoorden als hij precieze vragen krijgt over de werkwijze van Facebook. Dan luidt het antwoord vaak dat hij daar later zal moeten op terugkomen, na overleg met zijn team.

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "Als we in de toekomst nog ongepast gebruik vaststellen, zullen we iedereen daarover informeren."

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Volgens Mark Zuckerberg is het aantal Facebook-gebruikers niet dramatisch gedaald sinds het schandaal met Cambridge Analytica.

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "De meeste gebruikers lezen de gebruikersverklaring niet volledig. Maar ze krijgen wel de gelegenheid."

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Senator John Neely Kennedy: "Uw gebruikersverklaring trekt op niets. U zou ze moeten laten herschrijven in het Engels. Niet in het Swahili. Zodat de gebruikers het kunnen begrijpen."

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Heeft u deelgenomen aan een gesprek bij Facebook, maanden geleden, waar is beslist om de gebruikers niet te informeren over het datalek naar Cambridge Analytica? Zuckerberg: "Dat kan ik mij niet herinneren. Maar als ik er nu op terugkijk, geef ik toe dat het verkeerd was om de gebruikers niet in te lichten." Hiermee geeft Zuckerberg indirect toe dat er inderdaad in eerste instantie is beslist om de gebruikers niet te informeren. 

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

De zitting is weer hernomen.

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

De zitting wordt geschorst voor een korte periode.

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "We moeten nu research doen om te komen tot een artificiële intelligentie die de consument begrijpt." 

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Mark Zuckerberg doorstaat de hoorzitting in het Congres moeiteloos. Aanvankelijk gaf hij een wat aarzelende indruk, maar geleidelijk aan krijgt hij meer zelfvertrouwen en lijkt hij zich zelfs te amuseren. Zijn ondervraging is nu al meer dan 3 uur aan de gang, met een korte onderbreking van een 10-tal minuten.

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Opvallend: Mark Zuckerberg weigert met zoveel woorden te zeggen dat hij Amerikaanse wetgeving zal steunen die een herhaling van het schandaal rond Cambridge Analytica moet voorkomen. 

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "We voelen ons verantwoordelijk voor de content, maar we produceren die wel niet zelf."

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Is Facebook te machtig? Bent u te machtig? Zuckerberg: "We hebben 2 miljard mensen in onze community, van wie de meerderheid van buiten de VS is. Amerikanen zouden daar trots op moeten zijn."

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "We gaan er over het algemeen van uit dat een aantal landen onze diensten proberen te misbruiken."

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zal u wetgeving steunen waardoor gebruikers expliciet hun toestemming zullen moeten geven voor het hergebruiken van persoonlijke informatie? Zuckerberg: "Als algemeen principe? Ja. Maar het hangt af van de details."

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "We moeten aan onze content policy werken. Door het enorme volume aan content is het nu zo dat mensen eerst moeten rapporteren, voor wij iets ondernemen. We streven naar een methode waarbij content door technologische hulpmiddelen wordt gescreend."

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "Facebook is veilig. Ik, mijn familie en de mensen die ik graag zie, gebruiken het. Maar er is de realiteit van hoe je het gebruikt. Je bepaalt dat zelf. Je controleert zelf welke gegevens je op Facebook plaatst."

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg bevestigt dat het moederbedrijf van Cambridge Analytica geblokkeerd is op Facebook. Dat geldt ook voor het bedrijf AIQ, dat banden heeft met Cambridge Analytica. Andere firma's met banden met Cambridge Analytica zullen volgens hem ook worden geblokkeerd. Dat laatste geldt niet voor persoonlijke Facebook-accounts.

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

De zitting is hervat.

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

De zitting wordt geschorst voor een korte pauze.

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "Er bestaat een wijdverbreid misverstand over Facebook. Dat wij gegevens zouden verkopen aan adverteerders. Wij verkopen geen gegevens aan adverteerders. Adverteerders zeggen ons wie ze willen bereiken en wij zorgen daarvoor."

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "Niemand van onze app-controlegroep is ontslagen ten gevolge van het schandaal rond Cambridge Analytica."

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Senator Durbin: "Mijnheer Zuckerberg. Zou u het erg vinden om ons te vertellen in welk hotel u verblijft?" Mark Zuckerberg: "Euh, ja!" Volgens Durbin toont dit antwoord waarover het gaat.

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Facebookaandeel sluit met de grootste dagwinst sinds 2016.

Zuckerberg: "Binnenkort zal je op een advertentie kunnen klikken en zal je meteen alle andere advertenties van die ene adverteerder kunnen zien. Zo kan je zien of hij andere mensen andere soorten advertenties stuurt. Dat vergroot de transparantie".

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "Er mag regulering zijn. Het moet wel goeie regulering zijn. Ik wil met jullie samenwerken om over regulering te praten".

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg over de rol van Facebook in de genocide op Rohinghya in Myanmar: "We gaan tientallen mensen in dienst nemen die de lokale taal spreken om haatspeech sneller te detecteren. Haatspeech is vaak erg taalspecifiek en we hebben hiervoor zulke mensen nodig".

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "Vorige week hebben we de regels voor adverteerders aangescherpt. We gaan de identiteit van elke adverteerder beter natrekken."

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "Onze raad van bestuur heeft dataprivacy en buitenlandse inmenging in verkiezingen zeker besproken. Iedereen verdient goeie privacybescherming."

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "Ik heb geen weet van medewerkers van Facebook die tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne in 2016 voor Cambridge Analytica hebben gewerkt."

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Er zal altijd een versie van Facebook zijn die gratis is

Mark Zuckerberg

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "In 2015 gebruikte Cambridge Analytica onze gegevens nog niet. Toen hadden we nog geen reden om het bedrijf te bannen".

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "Het is niet toegestaan om een vals profiel te hebben op Facebook. We bouwen tools om valse profielen op te sporen. Vorige week hebben we 270 valse profielen in Rusland verwijderd die in de eerste plaats in Rusland zelf valse informatie verspreidden. Alles samen hebben we al tienduizenden profielen verwijderd".

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "2018 is een belangrijk verkiezingsjaar, niet alleen in de VS, maar ook in India, Brazilië en Hongarije. Ik ben vol vertrouwen dat we het deze keer beter zullen doen."

"Sinds de presidentsverkiezingen van 2016 hebben we het al beter gedaan, bijvoorbeeld bij de Franse presidentsverkiezingen vorig jaar. We hebben proactief tienduizenden valse profielen verwijderd."

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "We ontwikkelen artificiële intelligentie die misbruik proactief detecteert. Haatspeech detecteren is erg moeilijk. Het is taalkundig erg genuanceerd. Wat is haat en wat is een sneer? Niet alleen in het Engels, maar in alle talen. Ik geloof dat we over 5 tot 10 jaar articifiële intelligentie hebben die haatspeech proactief kan detecteren. Vandaag gebeurt dat hoofdzakelijk reactief op basis van wat mensen ons melden".

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Senator Thune: "Jullie bieden al meer dan 10 jaar verontschuldigingen aan. Waarom moeten we jullie deze keer geloven?"

Zuckerberg: "We hebben al veel fouten gemaakt. Het is onmogelijk geen fouten te maken als je groeit van een bedrijf dat in een studentenkamer is opgericht tot wat we vandaag zijn. De eerste 10 tot 12 jaar zag ik onze verantwoordelijkheid als een van het bouwen van tools. Nu vind ik dat we een meer proactieve houding moeten aannemen. We moeten verzekeren dat niemand onze tools misbruikt."

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "Toen Cambridge Analytica ons vertelde dat het de gegevens van 87 miljoen gebruikers van Facebook had verwijderd, geloofden we het bedrijf. Dat was duidelijk een fout."

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "Mensen houden niet van advertenties die niet relevant zijn. De overweldigende meerderheid van de feedback van onze gemeenschap toont aan dat mensen liever relevante advertenties hebben dan helemaal niks."

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "Lange beleidteksten over privacy zijn erg verwarrend. Als je ze erg lang maakt, zullen minder mensen die lezen. Weinig mensen willen een lang, juridisch document lezen."

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "We voeren een uitgebreid onderzoek uit naar elke app die toegang tot ons platform had voor we de toegang in 2014 moeilijker hebben gemaakt. Als we verdachte activiteiten vinden, dan zullen we die apps bannen".

Zuckerberg: "Ik besef dat de problemen waarover we het vandaag hebben niet enkel problemen van Facebook zijn, maar uitdagingen voor ons allemaal als Amerikanen. Dankjewel voor jullie uitnodiging. Ik ben klaar voor jullie vragen".

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "Onze sociale missie om mensen met elkaar te verbinden, gemeenschappen uit te bouwen en de wereld dichter bijeen te brengen is altijd mijn topprioriteit geweest. Adverteerders en ontwikkelaars zullen nooit prioriteit krijgen zolang ik de baas ben van Facebook".

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "Het volstaat niet met mensen in verbinding te staan, we moeten verzekeren dat die verbindingen positief zijn. Het volstaat niet mensen een stem te geven we moeten verhinderen dat mensen hun stem gebruiken om anderen te kwetsen of om foute informatie te verspreiden. Het volstaat niet mensen controle over hun informatie te geven, we moeten verzekeren dat ontwikkelaars die informatie beschermen". 

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "Het is duidelijk dat we niet genoeg hebben gedaan om te voorkomen dat Facebook te kwader trouw is gebruikt. Dat geldt voor “fake news”, buitenlandse inmenging in verkiezingen, haatspeech, maar ook voor ontwikkelaars en dataprivacy. We hebben onze verantwoordelijkheid niet breed genoeg bekeken en dat was een grote fout. Het was mijn fout en het spijt me. Ik heb Facebook opgestart, ik ben de baas en ik ben verantwoordelijk voor wat hier gebeurt".

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Zuckerberg: "We zijn geconfronteerd met enkele belangrijke problemen over privacy, veiligheid en democratie. Terecht hebben jullie enkele moeilijke vragen die ik moet beantwoorden. Vooraleer ik iets zeg over de stappen die we ondernemen om de problemen aan te pakken, wil ik uitleggen hoe we in deze situatie zijn beland".

LIVEBLOG: Mark Zuckerberg getuigt over dataschandaal in het Congres

Verschillende senatoren die deel uitmaken van de Senaatscommissies houden een na een een betoog waarin ze hun grieven en bezorgheden uiten over privacy en de wijze waarop Facebook met de gegevens van zijn gebruikers omgaat. Zuckerberg hoort hen aan.

Mark Zuckerberg is zopas aangekomen in de zaal waar de hoorzitting voor 2 Senaatscommissies van het Amerikaanse Congres zal plaatsvinden. Hij zal zelf eerst een betoog houden. Daarna stellen de senatoren hem vragen.

Meest gelezen