Nederlandse "Blokken"-revelatie strandt in zevende aflevering

't Is gebeurd: na zeven deelnames heeft de Nederlandse student Jan van Soeren (23) toch het onderspit moeten delven in "Blokken". Ondanks de typisch Belgische vragen en de bij momenten speciale dialectwoorden van presentator Ben Crabbé heeft de jongeman uit Groningen het opvallend lang volgehouden in de populaire televisiequiz op Eén.

Schoenwinkel Brantano? Nooit van gehoord. De klassieker "De Marie-Louise" van Bart Kaëll? Hem onbekend. Alsook het woord "debardeur", de mouwloze trui die ze bij onze noorderburen een "spencer" noemen. En toch draaide student en "Blokken"-fan Jan van Soeren uit Groningen tot zijn eigen verbazing meer dan een week mee. En dat quizsucces blijft ook bij de Nederlandse kranten niet onopgemerkt.   

In vier van mijn zeven afleveringen draag ik geleende kleren: na drie opnames zat ik door mijn eigen outfits heen.

Eén broek

"Mijn doel was om de eerste aflevering te overleven, al de rest was mooi meegenomen. Maar nadat ik vier of vijf keer doorging, begon ik me af te vragen waartoe het zou kunnen leiden", vertelt van Soeren aan onze redactie. "Ik heb mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen. Vanavond bekijk ik mijn laatste aflevering samen met vrienden, want dat treurige moment van mijn uitschakeling wil ik niet alleen beleven (lacht)."

Voorbereid op een lange zegetocht was van Soeren niet. "Per dag worden er meerdere "Blokken"-afleveringen opgenomen. Na die eerste dag ben ik blijven overnachten in een hotel vlak bij de televisiestudio's in Vilvoorde (lacht). Ik had drie verschillende bovenstukken mee voor de opnames, om mijn outfit aan te passen, maar in de andere vier afleveringen ben ik niet te zien in mijn eigen kleren. Ik heb het één en ander kunnen lenen van mijn supporters die waren meegereisd, en de programmamakers. Aandachtige kijkers hebben wel gemerkt dat ik tijdens het finalespel steeds dezelfde broek draag. Maar ja: even terugkeren naar huis was voor mij geen optie."

Belgische vragen

Van Soeren is niet enkel een fan van "Blokken" - hij kijkt steevast op kot naar het programma, met zijn avondmaal op de schoot - hij quizt ook geregeld, met enkele vrienden in een caféploeg. "Blokken" is de eerste televisiequiz waaraan hij deelneemt. "Ik heb het mezelf moeilijk gemaakt, door meteen voor een populaire Belgische quiz te kiezen. Er zaten veel Belgische vragen in, waarop ik het antwoord niet wist. Ik kon ook vaak niet inschatten hoe moeilijk die vragen waren", vertelt hij. "Als ik bekende Belgen zoals Nafi Thiam wel kende, maar niet op het antwoord kon komen, dan was ik best kwaad op mezelf."

Met het typisch Vlaamse accent van presentator Ben Crabbé had van Soeren weinig problemen. "Ik heb het programma al vaak gezien natuurlijk, en hij praat heel verstaanbaar. Al begreep ik niet alles en moest ik soms uit de context, of het lachende publiek afleiden dat Ben bepaalde dingen grappig bedoelde. Ik deed dan gewoon alsof ik de mop had begrepen (lacht). Toen ik de afleveringen achteraf zag, mét ondertitels, dan was ik soms oprecht verrast over wat er effectief gezegd werd."

Als ik de afleveringen achteraf terugzie mét ondertitels, ben ik soms verbaasd over wat Ben Crabbé allemaal zegt.

Top 20

Het is bijzonder weinig "Blokken"-kandidaten gegeven: zeven keer
meedraaien in de televisiequiz. "Gemiddeld gebeurt dat twee keer per seizoen van 220 afleveringen", aldus de programmamakers. "Voor een kandidaat die niét in ons land woont, is die prestatie nog iets uitzonderlijker."

Jan van Soeren komt met zijn zeven deelnames terecht in de top 20 van sterkste "Blokken"-kandidaten ooit. Het recordaantal deelnames staat al sinds 2013 op naam van Saar Bossuyt, die 11 keer meequizte en het finalespel haalde. Eind 2016 evenaarde Drees Herfs die 11 deelnames, maar hij strandde in zijn laatste aflevering vlak voor de finale.

Bekijk: Jan wordt naar huis gespeeld door Imke

Meest gelezen